Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекари протестираха срещу откриване на COVID отделение в столичната онкология

Лекари от столичната онкологична болница излязоха на протест пред вратите на лечебното заведение. Причината е решението в болницата да бъде разкрито COVID отделение. Това се налага заради заповедта на здравния министър, според която всички големи болници в страната трябва да поставят допълнителни легла за пациенти, заразени с коронавирус. Според медиците такава промяна би се оказала изключително рискова за пациентите с онкологични заболявания и затова не трябва да се допуска външен поток заразени.

В клиниката по хематология на болницата вече са открити 29 легла за заразени. Там в момента се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване.

"Ние сме готови да помогнем на всяка една болница, в която има коронавирус – т.е. клиника създадена, но е недопустимо създаването на такава клиника в центъра по онкология. Ние защитаваме онкоболните. Аз искам тук да знам къде са и пациентските организации", каза пред БНР началникът на отделението по обща и коремна хирургия проф. Панайот Куртев.

Според него няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са заразени с коронавирус, няма как да бъдат заедно с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Д-р Стефан Константинов, директор на онкоболницата и бивш здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов обаче заяви, че няма място за притеснения. 

"Аз излязох, след като бе обявено по всички медии, че ще има протест пред болницата. И тъй като не знам за какво е този протест, не разбирам защо трябва да се прави пред болницата, каква е тази форма, какво го е наложило, тъй като никой от персонала не е дошъл да каже какво го притеснява. Затова идвам да видя кои са хората, които протестират и за какво протестират. В момента в болницата имаме един пациент онкоболен, който е с вирус, който е с COVID', добави той.

Д-р Константнов посочи още, че ще се срещне днес с екипа на болницата, за да успокои колегите си, че няма място за притеснения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във