Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекари не са съгласни с някои идеи за реформи в доболничната помощ

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изразиха несъгласие с предложенията на председателя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев за промени в модела на доболничната медицинска помощ в България.

В писмо до медиите от сдружението посочват, че предложенията ще ощетят финансово личните лекари в страната, тъй като се предвижда промяна на принципа на плащане на брой пациент.

"Много от нашите колеги са притеснени, защото виждат една реставрация на стария тип система. В значителна степен вече и на пенсионна възраст, казват, ние нямаме повече сили да правим никакви такива реформи в нашата дейност, като финансиране, като 42% се получава за неограничен брой дейности, това са т.нар. тежки състояния, или извънпрофилактичните, диспансерните прегледи", коментира пред БНР председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Доктор Миндов добави още, че намеренията за реформи, изразени от доц. Антон Тонев, ще бъдат на практика неприложими, докато не се изготви ценово остойностяване на лекарския труд.

В неделя (3 април) доц. Тонев поясни, че първата промяна, която правителството иска да въведе в здравеопазването, е свързана с начина, по който се прави политика в сектора.

„Основните реформиращи решения трябва да следват един продължителен период на публични обсъждания. Предстои ни такъв период, за да можем да обясним нашите идеи и да дефинираме какъв отговор ще получим за тях. За доболничната помощ има сериозни данни за натрупани проблеми, които водят до намаляване на броя на общопрактикуващите лекари, за съобщения за работа в извънработно време, има колеги, които дълго време не могат да ползват отпуск. Няма да има голямо разместване в слоевете на избор на това кой пациент при кой общопрактикуващ лекар да отиде. Трябва да дигитализираме нашето здравеопазване. Основните промени са и за начина на заплащане. Да се намали натоварването, което всеки личен лекар се налага да изпитва... Реформите в здравната система трябва да се случват с малки стъпки, но в предварително зададена посока“, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във