Банкеръ Daily

След думите на Ицо Хазарта:

Лекари и здравни специалисти се впуснаха да защитават Ангелов

Здравният министър Костадин Ангелов

Няколко съсловни организации се впуснаха да защитават здравния министър Костадин Ангелов в официални позиции. През последните дни собствениците на заведения влязоха в открит конфликт с министъра, а в спора се намесиха и публични лица.

Според Българския лекарски съюз е "грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин".  А от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи видяха "поругаване на медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг".

Рап изпълнителят Христо Петров (Ицо Хазарта) заяви в телевизионно интервю в понеделник, че случилото се ще помогне и на управляващите да си вземат забележка за публичното си говорене.

"Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много оттогава, резултатът е един и същ", каза той. Преди това музикантът се обърна с критичен пост във Фейсбук към здравния министър, провокиран от отношението на Ангелов към заведенията. 

"Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог", се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

БЛС подчертава, че в сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните. В позицията се допълва още, че от лекарския съюз "са наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората".

"Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване", възмущават се от БЛС.

 "Гостът си позволи да направи сравнения, които са в разрез не само с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички последната година. Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус. Недопустимо е да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време", се казва още в позицията.

"Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста! Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг", обръщат се към Хазарта от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

И продължават: "Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция."

В отговор изпълнителят заявява: "Благодарен съм на хората, които разбират, че с думите си не апелирам към отваряне на заведенията, нито искам да обидя някого. Вярвам и се надявам, че никой управляващ в близко бъдеще не би си позволил израз като „не сте ни приоритет“ към която и да е част от нашия народ."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във