Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекари и политици настояват Кантарджиев да се върне на работа

Проф. Тодор Кантарджиев

Колеги на пенсионирания  проф. Тодор Кантарджиев и политици от различни партии настояват той да се върне на работа. 

Близо 30 бивши колеги на Кантарджиев се събраха на протест пред Националния център по заразни и паразитни болести. Те настояха той да бъде върнат на работа.

Протестиращите служители определиха като странно пенсионирането на Кантарджиев преди изборите. Според тях Кантарджиев е човекът, който трябва да води стратегията на държавата за справяне с епидемията от Covid-19. 

Здравното министерство обяви на 7 юни, че Националният център по заразни и паразитни болести е с ново ръководство. Досегашният ръководител проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран, поста му ще заеме проф. Ива Христова. Тя ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс за нов директор. Проф. Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб до разпускането му, като активно участваше в редовните брифинги на структурата.

"За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник и един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министърът на здравеопазването -  бел. ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен", коментира Искра Райнoва - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази позиция, "не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен". 
"Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят", заяви тя. 

Нинова подчерта, че уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни.

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият здравен министър Костадин Ангелов и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров реагираха остро срещу пенсионирането на Тодор Кантарджиев. 

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов реагира на новината в профила си във Фейсбук. 

"Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Най-разгорещеният ни спор беше за присъствената форма на обучение. Той настояваше да спрем децата от училище. Спорихме почти до 22.30ч. Други искаха обратното. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор. Проф. Кантарджиев проведе обучението и на българските журналисти. Разказа им всичко, което трябва да знаят за ваксините, за видовете ваксини и т.н. Написа и книга за ваксините. Раздаваше се професионално и безрезервно. За да е полезен. И беше полезен. И ще бъде полезен отново! Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!", написа проф. Ангелов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във