Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекари и медицински работници отново протестират пред "Пирогов"

Лекари и медицински работници отново излязоха на протест пред сградата на "Пирогов“. Причината е отстраняването на проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Служителите на лечебното заведение настояват той да бъде възстановен на позицията. Те отричат и констатациите на Здравната каса, че болницата е източвала пари за лечение на пациенти.

В протеста се включиха и бивши пациенти на лечебното заведение. Медиците за кратко затвориха кръстовището пред спешната болница.

"Има изключително напрежение сред колегите и една обида, защото "Пирогов" беше наклеветен. Лекарското съсловие, медицинските сестри, санитарите, всички, цялото лекарско съсловие беше наклеветено от служебния здравен министър г-н Кацаров", каза пред БНТ началникът на Клиниката по гастроентерология в "Пирогов" д-р Камен Данов. По думите му служебният здравен министър Стойчо Кацаров няколко дни постоянно сменял твърденията си. 

По повод обвиненията за мнимите хоспитализации лекарят смята, че отново твърденията си противоречат: "Първо излиза заместникът на г-н Кацаров и казва 800, после 600, после 400. В един момент излиза протоколът и се оказва, че става въпрос за 6 хоспитализации, от които едната е на г-н Кацаров, което стана ясно, че не е точно така, както каза. Първо не беше ходил в "Пирогов" изобщо, после си беше ходил и правил изследвания няколко дни, като си е спал вкъщи, но в същото време човек, който има претенциите и е служебен министър, би трябвало поне малко да познава системата, няма никаква идея какви документи е подписал и не знае как работи системата."

Според Данов 1,3 млн. е точната сума, която са получили медиците, които са работили в ковид отделението: "Работиха толкова време и сега им казват "айде да си върнете парите, които сте получили". Това са допълнителните възнаграждения, които са получили, че не се прибираха толкова време при семействата си, защото трябваше да се пазят."

Лекарят подчерта, че никой няма нужда да прави фалшиви хоспитализации в "Пирогов" и няма финансова облага от това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във