Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лейбъристки маневри срещу Шотландия

Лейбъристката партия, която има мнозинство сред парламентарните представители на Шотландия в Обединеното кралство, предприе масирани действия, за да спре провеждането на референдума за независимост на страната. Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд и висши партийни акционери предприеха "шотландска" обиколка през уикенда и агитираха активно за оставане в пределите на Великобритания. Преди турнето Милибанд обяви, че "иска Шотландия да притежава най-хубавото от двата свята: сила, сигурност и социална справедливост като част от Обединеното кралство редом със силен шотландски парламент с повече правомощия".


Правителството на бившия британски премиер лейбърист Тони Блеър прехвърли през 1999-а властта над ред сектори - здравеопазване, образование, правораздаване и опазване на околната среда, на шотландския парламент с убеждението, че този процес (известен като делегиране) ще премахне националистическите уклони. Вместо това обаче Шотландската национална партия под водачеството на Алекс Салмънд спечели контрола върху шотландския законодателен орган през 2007-а, след това отново през 2011-а и в момента подготвя референдум за независимост.


Шотландия, редом с някои индустриални области от Северна Англия и големите градове от вътрешността й, са основната крепост на лейбъристите. Дествително, Шотландската национална партия доминира в шотландския парламент, но Лейбъристката контролира 41 от общо 59 шотландски избирателни райони, представени във Великобритания. Докато консерваторите на английския премиер Дейвид Камерън имат само един законодател. С други думи, ако Шотландия стане независима, всички места в Уестминстър ще бъдат загубени за лейбъристите. Това обяснява хъса на Милибанд да пропътува 500 мили на шотландска територия, за да убеди шотландците, че е по-добре да гласуват против независимостта си, а след това за лейбъристко правителство на общите парламентарни избори на Острова през 2015-а.


Последното проучване на общественото мнение, проведено от ICM Research между 14 и 16 април, показва, че привържениците на статуквото са намалели от 46 на 42%, а на независимостта са без промяна - 39 процента. Ако се изключат лицата без мнение, разликата между двата лагера вече е едва 4 на сто - 52% "против" и 48% "за" независима Шотландия.


Междувременно, на 23 април, комисията за изборите официално утвърди двете основни групи в насрочения за 18 септември референдум: "Да, Шотландия", която са бори за независимост и проанглийската "По-добре заедно". Те ще получат разрешение да похарчат 1.5 млн. англ. лири по време на официалната 16-седмична кампания, която започва на 30 май, да разпространят свободно милиони листовки, както и безплатно време за изяви по националните радио и телевизионни канали. Електоралният комисар за Шотландия - Джон Макормик, прикани и множеството по-малки агитационни групи, които се очаква да вземат активно участие в референдума, да се регистрират бързо.


На фона на еуфорията международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" предупреди, че шотландската банкова система е по-рискова от исландската преди кризата и независимостта ще бъде огромно предизвикателство за правителството в Единбург да подкрепи банките без съдействието на Лондон. По официални данни активите на кредиторите от Шотландия са 1254% от размера на БВП. За сравнение, във Великобритания те са 492% от БВП, а в Исландия са били 880% през 2007-а, точно преди колапса на местния банков сектор.


Анализаторите на "Стандард енд Пуърс" посочват предпазливо, че не е ясно и как евентуално независимо шотландско правителство би гарантирало депозитите на шотландците. Да припомним, че Брюксел задължи държавите от Европейския съюз да гарантира влогове до 100 хил. евро (85 хил. англ. лири) в случай на фалит на банка, което ще е непосилна задача за шотландската застрахователна схема, както беше за Исландия преди шест години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във