Банкеръ Daily

Марио Русинов:

Легитимността на политическата система зависи от честността на изборите

„Антикорупционен фонд“ ще проучва влиянието на контролирания и купен вот в политическите избори в България. Първите резултати от изследването ще бъдат оповестени дни преди парламентарните избори на 4 април. Обект на проучването ще са всички видове избори след 2013 г., като за предстоящите ще има допълнителен доклад след произвеждането им.

Политологът Марио Русинов, анализатор в "Антикорупционен фонд", коментира пред БНР, че екипът им е амбициран да състави методология, разчитаща на количествени данни. "Да създадем статистически модел, който да обработи резултатите от всички избори, проведени от 2013 г. досега, с цел да се търси анормално електорално поведение и да се набележат червени флагове. Секция по секция ще се проверява къде има нестандартно поведение и къде може да е рисково място за т. нар. контролиран и купен вот", обясни той.

По думите на политолога ще се наблюдават фактори като големи групи избиратели, които рязко сменят своя избор от една партия към друга, при последователни избори и то с подкрепа за диаметрално противоположни партии. "Рязката смяна на електоралното поведение е със сигурност червен флаг. Други елементи, които ще залегнат в нашия модел, ще е скок в активността. Друг фактор би бил голям брой на невалидни бюлетини", каза той. Русинов подчерта корелацията между бедността и контролирания вот. 

"Основната ни цел е данните ни да станат достояние на обществеността, но и на правораздавателните органи, за да могат да се вземат превантивни мерки и това да не се случва. Защото легитимността на политическата система зависи от честността на изборите", заяви анализаторът.

На 25 март ще бъдат изнесени данните от проучването на "Антикорупционен фонд". Предвидено е създаването на интерактивна карта на секциите, за да може да се провери кои са светващите в червено, където е имало купен или контролиран вот.

Марио Русинов посочи, че вече са получили подкрепа за проекта от представители на научната общност в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във