Банкеръ Daily

Общество и политика

Легендарен руски диригент дирижа днес Софийската филхармония

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев (1932) – главен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще дирижира тази вечер (7 октомври) Софийската филхармония.

В програмата ще прозвучат три фрагмента из опус “Евгений Онегин” на Пьотър Илич Чайковски,“Пътепис” за пиано и оркестър на Алексей Шор и Симфония №6 “Патетична” в си минор, оп.74 на Пьотър Илич Чайковски.

 Солист ще е виртуозната пианистка Александра Масалева.

Владимир Федосеев е сред диригентите със световно влияние. Репертоарът му включва произведения от различни епохи – от ранна музика до произведения на съвременни композитори.

Федосеев е първият гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Токио, гост-диригент е на Баварския радиосимфоничен оркестър в Мюнхен, на Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, на оркестрите в Щутгарт, Есен, Кливланд и Питсбърг. Между 1997 г. и 2006 г. е бил главен диригент на Виенския симфоничен оркестър и с него има триумфални турнета в Централна Европа, Япония, Китай и Филипините.

Към момента за концерта днес все още могат да се закупят билети на средна цена от 60 лева. До 19.00 часа тази вечер може да си осигурите и билети за онлайн излъчването на концерта, което ще може да се гледа до 24 часа на 7 октомври. При сложната пандемична обстановка осигуряването на диригент от ранга на Владимир Федосеев е истинско постижение от страна на Софийската филхармония.

Междувременно вчера стана ясно, че се удължава срокът, до който са осигурени и гарантирани заплатите и осигуровките на служителите, работещи в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, и до който се гарантира субсидията за дейност. Срокът се удължава до 30 март 2022 година. Досегашният срок изтичаше на 31 октомври тази година.

От 1 ноември 2021 г. ще продължи да се прилага механизмът за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за изплащане на субсидия по допълнителен компонент за ограничена дейност, както и субсидия за дейност по реда на чл. 23а, ал.1, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата за реализиране на приходи от билети от съответния държавен културен институт.

В него е записано, че министърът на културата утвърждава методика (формули) за разпределение на средствата по ал. 1, т. 1. - т.е. средства за осъществяване на дейности в областта на сценичните изкуства.

При една от досегашните формули (записана в Закона за закрила и развитие на културата) е в сила принципът, че при провеждане на спектакли и концерти в сценични пространства, включително и извън собствените зали на института, се субсидират приходи от билети до броя на местата на зрителната зала на съответния институт, за която е създаден продуктът.

Решението за удължаването на срока бе прието вчера (6 октомври) на заседание на Министерския съвет, който прие Проект на постановление за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 г. за утвърждаване на единни раз­ходни стандарти за финансиране на държавните културни инс­титути, осъществяващи дейности в областта на сценичните из­куства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във