Банкеръ Daily

Общество и политика

Легалният бизнес подкрепи новите мерки за внос на боклук

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров представи мерките за засилване на контрола върху вноса на отпадъци пред ръководствата на четирите дружества у нас, които имат разрешителни за енергийно оползотворяване на РДФ модифицирани горива от отпадъци. На срещата присъстваха представители на циментовите заводи "Холсим", "Девня цимент" и "Златна Панега цимент" и ТЕЦ Сливен.

"За нас е важно да получим подкрепата на легалния бизнес, за да спрем нерегламентирания внос на отпадъци", заяви Димитров.

От предприятията подкрепиха мерките. Те увериха, че ще подават регулярна информация и ще спазват новите изисквания. 

Сред набелязаните мерки е 100% физически контрол на граничните пунктове от Агенция "Митници" и органите на "Гранична полиция". Предвижда се също най-малко три работни дни преди превозвачите на вносен боклук да потеглят към страната, да уведомяват съответните регионални инспекция към екоминистерството.

Министърът постави въпроса за приоритетно изгаряне на български РДФ. Дружествата посочиха, че увеличават количествата на използвания РДФ с произход от страната. От "Златна Панега цимент" посочиха, че в момента 85% от оползотворявания от тях РДФ е с български произход.

Циментовият завод в Бели извор на "Холсим" също изгаря над 60% български РДФ.

От "Девня цимент" също увериха, че вносният РДФ е по-малко от 50% от капацитета на инсталацията.

От ТЕЦ Сливен посочиха, че в момента изгарят само софийски РДФ по договор със Столична община.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във