Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лавров: Украйна е близо до гражданска война

Украйна е "толкова близо до гражданска война, колкото може да бъде", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия Блумбърг.

Той допълни, че тази обстановка не е подходяща за провеждане на "свободни и честни" избори.

"Когато украинци убиват украинци, мисля, че се намирате толкова близо до гражданска война, колкото можем да бъдем", подчерта Лавров в интервю за телевизия Блумбърг. Руският външен министър допълни, че в Източна и Южна Украйна вече има "война, истинска война" с "използването на тежки оръжия".

Вчера украинските сили за сигурност съобщиха, че седем украински военни са били убити при ракетен обстрел на проруски бунтовници в източната част на страната, която от седмици е в плен на въоръжен бунт.

Ако тази обстановка "е подходяща за провеждане на свободни и честни избори, не знам какво може да означава "свободни и честни", заяви Лавров, имайки предвид предсрочните президентски избори в Украйна на 25 май. Властите в Киев, които от средата на април водят операция срещу сепаратистите в Източна Украйна, днес се заеха да започнат "национален диалог", окуражени от западните страни, но без сепаратистите.

Лавров заяви, че сепаратистите трябва да участват в разговорите. "За успеха на този национален диалог е необходимо да се гарантира участието на всички региони в Украйна", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във