Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Лавинообразното предлагане на мерки може да увеличи паниката и да създаде усещане за хаос

Политологът Първан Симеонов предупреди в социалната мрежа, че започва едно лавинообразно предлагане на всякакви мерки във връзка с борбата с коронавируса, което вместо да помогне, може да допълни паниката и да създаде усещане за хаос сред обществото.

Ето какво написа той във Фейсбук:

Спазвам всичко, опитвам се да съм полезен и да не говоря за неща, които не разбирам. Но ми се струва, че започва едно лавинообразно предлагане на всякакви мерки. Вместо да помогне, това може да допълни паниката и да създаде усещане за хаос.

В такива моменти виждам няколко управленски и комуникационни правила на здравия разум.

1. Някой ясно да носи отговорност - например Щаб и ресорни органи по реда - и да бъде оставен да работи.

2. Ясно е, че случаите няма да почнат да спадат за седмица, следователно вместо да променяме и ескалираме мерки, добре е да осигурим спазването на настоящите и да ги оставим поне две-три седмици да подействат.

3. Хаосът по отношение на икономиката може да се окаже още една тежка зараза, наред с вируса.

4. Постоянното появяване на темата в медиите може да стане прекомерно и допълнително да попречи на опита ни да се мобилизираме и да продължим длъжностите в животите си.

5. Комуникацията започва да става еднакво важна с медицината.

6. Никога не бива да забравяме, че накрая може да се окаже, че сме били в плен на вредна ирационалност - и нашата власт, и властите в западния свят въобще.

7. Народът го е казал: много пъти мери, един път режи. Разбира се, спазвайте предписанията!

Facebook logo
Бъдете с нас и във