Банкеръ Weekly

Общество и политика

Латвия може да ще спечели от кипърските неволи

Латвия, която иска да се присъедини към еврозоната в началото на 2014-а, ще става все по-атрактивна за руснаците, които искат да пренасочат инвестициите си от Кипър към по-спокойни дестинации, показва анализ на балтийската инвестиционна банка Тригон капитал. Според Хоаким Хелениус - изпълнителен председател на базираната в естонската столица Талин финансова компания - Латвия определено е в по-добра макроикономическа форма от Кипър и това няма да убегне от погледа на руснаците, които търсят спокойни места за капиталите си.


Руски компании и индивиди държат около 31 млрд. щ. долара в Кипър, по оценка на международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис. Докато в Латвия депозитите на физически лица, които не са нейни граждани (основно от съседна Русия), са около 10 млрд. долара, или половината от общия им размер за страната.


Бившата съветска република приключи през миналата година ангажиментите си към международните кредитори под ръководството на МВФ по спасителния пакет от заеми за 7.5 млрд. евро. Той бе гласуван през 2008-а и в него освен фонда участваха Европейската комисия, Световната банка, Чешката република, Полша, Естония и скандинавските държави. Реално Латвия консумира 4.4 млрд. евро от кредитната линия, като изпълни стриктно придружаващия я набор от мерки за намаляване на бюджетния дефицит и за икономически реформи.


Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс повиши в началото на май 2012-а кредитната оценка на балтийската държава с една степен - от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Експертите мотивираха решението си със стриктната финансова дисциплина и натрупаните значителни фискални резерви от около 1.4 млрд. евро, които правителството би могло да ползва като буфер срещу бъдещи финансови трусове.


Вторият член на голямата тройка - Муудис инвестърс сървис, последва конкурента си и повиши на 15 март тази година също с една степен кредитната оценка на Латвия - на Ваа2. Нейните специалисти обосноваха решението си с икономическия растеж със средно 5.5% годишно през 2011-а и 2012-а и с успехите на кабинета на премиера Валдис Домбровскис в намаляване на бюджетния дефицит до 1.5% от БВП през 2012-а срещу цели 9.7% през 2009-а.


Латвийският банков сектор е сравнително малък, като съотношение към БВП и рискът от друга дългова криза е нищожен, коментира Ричърд Сегал - директор на отдела за международна кредитна стратегия на финансовата компания Джефрис груп в Лондон. Той смята, че страната е в добри позиции да изпревари в икономическо отношение партньорите си в развиващия се свят.


Латвия има силни фундаментални показатели и би следвало да спечели в дългосрочен план от присъединяването си към общността на единната европейска валута, е мнението на Мохамед Казми - икономист в английската Роял бенк ъф Скотлънд груп. Що се отнася до прилива на руски капитали, Казми не е толкова убеден в предимствата от членството на страната в еврорегиона. Защото в светлината на предложения банков план за Кипър потенциалните руски вложители вече ще премислят два пъти преди да вкарат парите си в латвийски банки.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във