Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лакомства за Възкресение се подаряват повече от век

Подаряването на различни видове лакомства, като шоколадовите и желираните бонбони, за Великден започва преди повече от век. Така например в Съединените Американски щати Великден се нарежда на второ място след Хелоуин по продажби на бонбони. По данни на Националната асоциация на сладкарите всяка година по време на честванията за възкресението на Христос индустрията в САЩ прави над 16 млрд. желирани бонбони. Това количество лакомства е достатъчно да напълни гиганстко яйце с височина 27 м. и ширина 18 метра.

Жилираните бонбони с форма на яйце започват да се налагат като предпочитано лакомство за Великден още през 1930 година. Сред най-популярните в Америка са така наречените "пийпс". За Великден те са с форма на пилинца и зайци. Пийпс се използват за декорация към кошници за подаръци. Направени са от захар, царевичен сироп, желатин и различни хранителни багрила.

В Лондон пък през 19 век се разпространяват захарните бонбони във форма на яйце. Те са пълни с имитации на плодове, направени от захарно тесто. Отвън пък са били обливани със захарен сироп. Приготвянето им обаче е деликатна операция, заради лесната деформация и прегаряне на захарта.

Колкото и да са красиви и вкусни обаче, нека да не забравяме, че Великден е само един ден, а битката с килограмите отнема седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във