Банкеръ Daily

Общество и политика

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Стара Загора е готова да приема проби

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доц. Светла Ангелова

Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е готова да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за сформиране и оборудване на звеното и добрата колаборация на ръководствата на двете институции - ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев, съобщават от университета.

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва седем области - Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

"Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с "Real time pcr" - апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа, казва ръководителят на вирусологичната лаборатория доц. Светла Ангелова. Медицинският факултет на Тракийския университет и Ветеринарномедицинският факултет са предоставили по един ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите предоставят от Министерство на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във