Банкеръ Weekly

Общество и политика

КЗК скочи срещу социалния кодекс

Според шефовете на КЗК - Юлия Ненкова и Димитър Кюмюрджиев промяната в структурата на пенсиоонното осигуряване е в ущърб на хората.

Свободното прехвърляне на средства по партидите в частните пенсионноосигурителни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) може да доведе до понижаване на доходността от фондовете. До този извод стигна Комисията за защита на конкуренцията при анализ на текстовете на Кодекса за социалното осигуряване. Становището беше поискано от Конституционния съд преди около месец.

До момента за 5240 човека са предпочели да се осигуряват за пенсия само в държавния фонд. Според последните данни на финансовото ведомство към края на юли в Сребърния фонд са прехвърлени 22 млн. лв. от индивидуалните партиди в частните фондове.

В началото на годината четири от пенсионноосигурителните дружества в страната обжалваха пред Върховния административен съд (ВАС) текстовете, допускащи прехвърлянето на средства от партидите на осигуряващите се в пенсионен фонд към НОИ. В края на май ВАС поиска становище по текстовете от Конституционния съд. Според върховните магистрати измененията на закона противоречат на принципите на правовата държава заради ограничението на правото на собственост при унаследяването на средствата по партидите, прехвърлени от частен фонд към НОИ. Освен това с прехвърлянето на партидите осигурените губят и доходността от инвестирането на средствата по личната си партида. И ако някога хората отново решат да пестят за втора пенсия в частен фонд, ще получат само сумата, която са внесли в Сребърния фонд, без начислените върху нея лихви.

КЗК също се произнесе тези дни по казуса.

Руши се „моделът на търговия“

С предоставянето на осигурените на право да преминат от универсален пенсионен фонд или професионален пенсионен фонд към НОИ се променя структурата на пазарите от втория пенсионен стълб. Това е така, защото с прехвърлянето на пари от частните дружества към Сребърния фонд на практика се смесват средства от търговския оборот с публичните финанси.  

„Макар с въвеждането на възможност осигурените да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фондовете на НОИ да се цели социален резултат това, би могло да доведе до нарушаване на „модела на търговия“ по смисъла на правото на конкуренцията на ЕС“, аргументира се антимонополниян орган.

Отлив на пенсионни фондове

В крайна сметка промените в закона  намаляват стимулите на действащите пенсионноосигурителни фондове да продължат  дейността си в страната.

Според експертите би могло някои от пенсионните фондове да се откажат да работят на нашия пазар.

В заключение КЗК посочва, че промяната в структурата на пенсиоонното осигуряване е в ущърб на осигурените. Те могат да доведат до намаляване на средната доходност на средствата в частните фондове и до свиване на избора на осигурителен фонд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във