Банкеръ Daily

Меглена Кунева:

Квотното разпределяне на мигрантите не е достатъчно за решение на кризата

Неприемливо е 28 страни в Европейския съюз да имат различни 28 отговора за справяне с бежанската криза, е мнението на вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните политики Меглена Кунева. Тя взе участие в дискусия на тема "Бежанците и трафика на хора в новите мигрантски реалности в България". Важни мерки за справяне с бежанската криза според нея са както укрепване на външните граници на Европейския съюз, така и предприемане на действия за връщане на имигранти, които не отговарят на изискванията. Според вицепремиерът квотният принцип за разпределение на бежанците е по-справедлив, но не е всичко.

"Ние трябва да работим по всички фронтове, защото и атаката е по всички страни на политиката", заяви Кунева. Тя изтъкна и необходимостта от това Европейският съюз да действа много по-бързо. "Друг изход, освен повече Европа и единна политика, аз не виждам", категоричен е вицепремиерът като подчерта, че именно такова е мнението и на българското правителство. Кунева се застъпи за равномерно разпределение на тежестта от бежаанския поток сред страните-членки на съюза и напомни, че сега повече от всякога е необходима солидарност.

"Твърде дълго проблемът се третираше като проблем само на страните от предната линия - Гърция, Италия. Това обаче е общоевропейски проблем", допълни Кунева. Тя изтъкна, че в момента ЕС е изправен пред най-голямото външно предизвикателство от десетилетия насам. "Много е трудно да се вземе идеалното решение, но да помислим", каза в заключение виципремиерът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във