Банкеръ Daily

Общество и политика

Квоти за българска музика да се приемат извънредно, настоя ВМРО

ВМРО настоява за извънредно заседание на Народното събрание, на което да се приемат квотите за българска музика в медиите.

Позицията на зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов беше публикувана ден след като министър-председателят Бойко Борисов обеща на музикантите въпросните квоти да бъдат записани в управленската програма на ГЕРБ.  

"Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност", коментира Искрен Веселинов. 

По думите му срещу това обаче против са били абсолютно всички парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ.

"Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега. Цвета Караянчева (председателката на НС от ГЕРБ) да свика извънредно заседание на парламента и да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност. Всичко друго е „игра с публиката", казва още Веселинов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във