Банкеръ Daily

Общество и политика

KvARTal Festival започва с „Четенето е модерно“

За пета година се открива KvARTal Festival в стария и бивш еврейски квартал на София – между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Идеята е да се обособи културен квартал в столицата, по примера на други европейски градове като Краков, Прага, Будапеща, Рим.

Така от днес до неделя гостите на столицата, а и всички изкушени от артистични прояви и културни събития, ще имат възможност в малките уличките – „Веслец“, „Сердика“, „Триадица“, „Цар Симеон“, „Кирил и Методий“, „Бачо Киро“, „Екзарх Йосиф“, „Поп Богомил“, „Дунав“, „Искър“ (между вече споменатите булеварди) да намерят подходящото за своя вкус и интерес културно събитие.

Днес тридневният "маратон" започва от 18.00 часа с „Четенето е модерно“ – акция с поезия и музика на група „Остава“ пред Софийската градска библиотека на ул. „Сердика“ № 1. По същото време, но на ул. „Сердика“ № 4, в галерия „Гешов“, се открива изложбата на Мартиан Табаков „СФИНКС“.

Малко по-късно – от 19.30 часа в "Бар Барабар" на ул. „Триадица“ № 4 ще намерите отговор на въпроса колко вида кисели бири има и на какво се дължи киселият вкус. Различните видове напитки и кухни имат сериозно присъствие по време на фестивала.  В събота, например, в COM.bar (ул. „Сердика“ № 23), ще има дискусия на тема „Вино и комунизъм“, която ще е придружена от дегустация. Пак на същата улица, но на номер 42 очаквайте истинско шоколадово чудо още в петъчния ден, а в неделя – освен шоколада на улицата ще се лее диско и фънк, а на стената на заведението (Stanimira Chocolate House) ще можете да рисувате графити.

Предвижда се и дегустация на арабска кухня  (в събота от 16.00 часа до 22 часа в пешеходната зона на ъгъла на ул. “Триадица” и “Сердика“), както и обучения по ориенталски танци (в неделя следобед в зала „Сердика“ ).

Сред изложбите прави впечатление подводната фотография на китове от остров Тонга, която може да разгледате в петък  от 19.00 часа до 22.00 часа на улица „Веслец“ № 35 на ъгъла с ул. „Кирил и Методий“. Сред концертите  - изявата на култовата група от 80-е години „Виолетов генерал“. Може да я чуете в неделя, от 19.00 часа - отново в COM.bar.

В програмата е заложена и театралната постановка „ Писма до Мария“ – от 19.00 часа, в събота, в ателие „Пастелин“ на ул. „Цар Симеон“ № 48. А в ателие „Цветна магия“ на ул. „Будапеща“ № 13  и през трите дни от 11.00 часа до 20.30 часа организират  работилници с рисуване с масло, акварели, пастели, полимерна глина, стъкло, керамика. Всичко това е само малка част от всичките изненади, които ви очакват по време на тридневния  KvARTal Festival. 

Сред основните инициатори на „квАРТал“ са Арт Фондация ДОМА, Дом на киното (който освен с кинопрожекции участва и с тур "Бохемска София" - киното, който започва в събота и неделя от 18.00 часа в двора на ЦУМ), French 75, арт коуъркинг пространството SOHO, Sito Studio, Т Е З Г Я Х, Ателие Пластелин, CUSH.BE, а сред основните партньори са Организацията на евреите в България "Шалом", Гьоте институт и Полският институт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във