Банкеръ Daily

Общество и политика

Кутев: Кризите ни чакат. Всички резерви в бюджета са изчерпани

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има." Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма повече възможности за това: "И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващо служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие..."

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно: "Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо."

Кутев е категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет: "Вече почти не се съмнявам, че ще го има. Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно."

Говорителят на служебния кабинет коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков: "Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси."

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, ще изкара повече гласове, отколкото има всяка една от тези партии по отделно."

Говорителят на служебния кабинет обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести: "Затова е велика демокрацията, защото тя позволява обитателите на тази къща (Министерския съвет - бел. ред.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Но понякога тя дава и дефекти."

Facebook logo
Бъдете с нас и във