Банкеръ Weekly

Общество и политика

Късмет да е през Новата година!

Добрите поличби не са случайност, а въпрос на гледна точка

Що за чудо е късметът? Търсим го в четирилистните детелини, в новогодишната баница, подковите, дъгата, цифрите, дори на дъното на сутрешното ни кафе. А когато го срещнем на улицата, например под формата на монета, дълго го пазим на сигурно, защото от баба си помним, че късмет при късмет отива. Нямам късмет е фразата, с която обясняваме всеки провал или неблагоприятно стечение на обстоятелствата. Такъв ми бил късметът,пък е заключението, с което обобщаваме и несгодите, и постиженията. Каквото и да се случва обаче всички мечтаем да сме онези галеници на съдбата, които неслучайно се наричат късметлии, тъй като успяват да се облагодетелстват от всяка ситуация, независимо дали са заслужили или не.


А може би всичко това е само химера, за да не губим вяра в доброто?


Хипотетично погледнато, късметът е другото име на съдбата, защото играе също толкова неясна роля в живота ни. Да търсиш късмета си е като да тръгнеш по пътя на собствената си орис, знаейки, че могат да те сполетят както лоши, така и добри неща. Но според други теории съдбата е напълно управляема величина и щом можеш да я държиш в ръцете си, би трябвало да можеш да уловиш и късмета си. Ето защо вече столетия наред хората търсят материалното изражение на съдбата в различни предмети, наречени просто късмети.


По същия начин, ако се съгласим с тезата на съвременните психолози, че съдбата - това сме ние, можем да получим и друга не по-малко валидна формула: късметът - това сме ние. И точно тази мисъл ни е нужна, за да излезем от света на хипотезите и да повярваме, че точно днес и точно в нас е скрита онази щастлива случайност, способна да преобърне живота ни.


Мъдрите хора отдавна са отбелязали, че късметът идва при тези, които си помагат сами. Като в приказката за неволята, ако я помните... Вярно е, че мрънкането в обърканата ни държава е способно да отвори дори залостени врати, но ако сте от хората, които играят по правилата, ще трябва да разчитате на себе си. Точно както американският президент Томас Джеферсън е открил, че: Колкото по-усърдно работя, толкова повече късмет имам. Има и друго заклинание за сполука: доколко знаете и обичате работата си, допълва го полската писателка Мария Домбровска. Пренесено на наша територия това означава, че ако искате повишение, служебна кола или обучение в чужбина (дори по време на финансова криза), не бива да чакате шефът ви сам да се сети, а напротив - ще се наложи да запретнете собствените си ръкави, за да заслужите привилегиите. Пък и защо да си блъскате главата в стената, обвинявайки съдбата за неща, с които можете да се справите сами? Запишете се на курс, помислете за нещо иновативно в работата, създайте свой проект... И ако сегашният работодател не оцени подобаващо усилията ви, със сигурност ще го направи следващият. В крайна сметка късметът винаги е част от плановете, както отбелязва американският бейзболен треньор от миналия век Рики Бранч.


Казано по нашенски - ако искате да спечелите от тотото, се налага поне да пуснете фиш. Четирилистната детелина едва ли ще ви повика по име, но ако си направите труда да се заровите в зелената поляна, можете да откриете и повече от една. Нали не сте забравили, че късметът идва при този, който го търси!.Достатъчно е само да се приготвите и да се огледате за възможностите. Онова обаждане от стар приятел, след което изненадващо намирате човека, работата, къщата или колата на мечтите си, възкликвайки и до ден днешен: Извадих страхотен късмет!, не е нищо невероятно, а най-обикновено стечение на обстоятелствата. Миналото лято гипсът ви се размина след каране на колело, но не заради страшния ви късмет, а просто защото сте се научили да падате. Ако все пак сте попаднали в Пирогов по един или друг повод, вероятно сте спечелили нещо друго - малко почивка от работа, повече грижа от близките, известно време насаме със себе си... Понякога това си е голям късмет! Всяко зло за добро, си казваме в подобни случаи, без да забравяме, че късметът, добър или лош, зависи най-вече от умението да реагираме адекватно и да се възползваме максимално от всяка ситуация.


Накрая сигурно се питате защо ни е да си пожелаваме късмет по празниците, щом всичко е в ръцете ни... Наистина, не е необходимо, ако не вярваме, че птичето може да кацне и на нашето рамо и не се ослушваме за пърхането на крилата му. Огледалцето в джоба, зарчето на ключодържателя, подковата зад вратата и безопасната игла на ревера са ненужни аксесоари, ако не се оглеждаме за щастливите случайности. Можем да заринем дома си с жаби по фън шуи и да спим със заешка опашка под възглавницата, но какво от това, ако не живеем живота си? Затова нека си го живеем и късмет да е през новата година!


nbsp;


Думата късметидва от арабското qisma, което в превод означава съдбаили участ. Има късметсе казва за някого, който успява да свърши или да получи нещо добро и желано или пък да се спаси от нещо неприятно и опасно, независимо от обстоятелствата. Понятието лош късмет се използва, когато дадено лошо събитие се случи изненадващо и на базата на случайни обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във