Банкеръ Daily

Общество и политика

Курумбашев: Европа на две скорости е модерен апартейд

Европа на две скорости означава модерен апартейд. Такова мнение изказа българският евродепутат Петър Курумбашев в интервю за изданието "Euroactiv".  В него той коментира скорошните "пет сценария" за бъдещето на ЕС, предложени от председателя на ЕК - Жан Клод Юнкер.

"Може би Европа е решила през XXI век да въведе някакъв модерен вид апартейд на собствения си континент", казва евродепутатът във връзка с опитите за "формализиране" на съществуващите неравенства в ЕС, като се добавят нови слоеве в процеса на взимане на решения. Курумбашев е категоричен, че подобни идеи ще завършат с "унищожаване на ЕС".

Думите му предизвикаха френският посланик у нас Ерик Льобедел да отговори в Туитър, че "репликата е синдром на плачливата периферия". Точните думи на дипломата са: "Илюстрация на синдрома на пищящите периферни държави. Събудете се, приятели! Скоро ще поемете председателството на ЕС!"

"Това синдромът "високомерие от първа класа" ли е или високомерието на "първата класа"? Ксавие никога не би си позволил подобен език. Но той беше истински приятел на България", контрира го Курумбашев, имайки предвид предишния посланик на Франция у нас.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във