Банкеръ Daily

Ива Лазарова:

Купуването на гласове е фасадата на по-дълбоки проблеми

"Купените и контролираните гласове са фасадата на един много по-дълбок социален, икономически и политически проблем, свързан с наследената бедност в някои общности на българското население. А тези общности не са малко. Хората в Смолянско, които са живели под линията на бедността през 2019 година, са 26%. Тоест, подобен тип манипулации не са нещо нечувано там". Това каза пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. 

По думите на Лазарова машинното гласуване има редица предимства, но при последните избори избирателите в рисковите секции са посягали към машината три пъти по-рядко. 

"Това може би е показател, че машините възпрепятстват по някакъв начин контролирания вот. Но машините са способ за гласуване, но не могат да бъдат панацея за проблемите", изтъкна тя.

"Ако политиците на върха са свикнали, че с порочни практики могат да се печелят гласове, то ще бъде трудно на донякъде подчинените им служби да вършат работата си адекватно. Свидетели сме как след всички избори в България има много данни за купени гласове", допълни Ива Лазарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във