Банкеръ Weekly

Общество и политика

Купувайте българските стоки, призова премиерът

Купувайте българските стоки, защото те са евтини и качествени. За това призова министър-председателят Пламен Орешарски по време на церемонията по връчването на наградите "Златна мартеница", с цел стимулиране и пропагандиране на успешните български компании в сферата на производството и услугите на родния и международен пазар.

Наградите "Златна мартеница" се изработват от златни и сребърни нишки в монетния двор на Българска народна банка. Те се връчват от съюзът "Прозведено в България", който е учреден през 1993 г., когато 100 български фирми се събират в сдружение с идеална цел.

Наградата "Златна мартеница" за български производител постигнал високи стандарти бе връчена от примиера Пламен Орешарски. Той отличи фирмата "Приста Ойл Холдинг", компания произвеждаща моторни масла, като успешно продава своя продукт на пазара на 27 страни по света.

Втората награда за финансова институция бе връчена на "Общинска банка АД". През последните години дейността на банката е насочена да финансира българските общини, предприятията и проекти с важен социален елемент. "Общинска банка" е най-големият държател на български държавен дълг, като тя е безспорен лидер в общинското кредитиране. Изпълнителният директор на банката Сашо Чакалски окачестви успеха като колективна сила и посъветва софиянци да платят своите данъци в "Общинска банка", като това няма да им коства никакви такси.

"Златна мартеница" за българска фирма за иновативно производство грабна фирма "Колев и Колев" за представяне на колекция детски обувки, отговарящи на най-съвременни изисквания. Лично министърът на икономиката и енергетиката връчи наградата, като се похвали, че години наред неговите деца се обувани точно с тази марка обувки. Собственикът и управител на фирмата Иван Колев благодари за наградата и обеща, че неговата фирма ще продължи да създава най-добрите обувки, тъй като българските деца заслужават това.

По традиция трябваше да бъде връчена и четвърти приз, който да посочи най-добрия чуждестранен инвеститор, но такава награда не бе дадена, тъй като организаторите посочиха, че не са намерили подходящ кандидат.

За сметка на това обаче "Кауфланд България ЕОД и Ко" получи грамота, която се дава за приноса и промотирането на стоки от български инвеститори. Отличието връчи земеделският министър Димитър Греков, който сподели, че немската верига магазини е една от малкото, която е отворила врати за стоките на българския производител. Изпълнителният директор на фирмата сподели, че веригата прави своя оборот благодарение на 70-75 % от продуктите по щандовете, които са българско производство.

На събитието за пръв път бе връчена награда на физическо лице, като за заслуги към защита и насърчаване на родна продукция бе отличен Христо Друмев.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във