Банкеръ Weekly

Общество и политика

КУПУВАЧЪТ НА БУЛБАНК ВДИГА ЦЕНАТА?

Консорциумът, в който участват УниКредито Италиано и германският застраховател Алианц, е увеличил цената, която е готов да плати за 98% от акциите на Банковата консолидационна компания в БУЛБАНК, научи в. БАНКЕРЪ. Новината, макар и индиректно, бе потвърдена от няколко независими източника.


При подаването на офертата си консорциумът предложи за БУЛБАНК 350 млн. евро. Новото предложение ще стане известно на 30 юни, когато съветът на директорите на банковия холдинг ще реши дали да сложи подписа си под сделката. Запознати с преговорите твърдят, че цената е увеличена с размера на сумата, която БУЛБАНК получи от продажбата на акциите си в ОББ - над 80.6 млн. евро.


На 21 юни, след приключването на срещата си с Юха Каконен, вицепремиерът Жотев обяви, че бордът на директорите на консолидационната компания ще вземе решение дали да насрочи дата за подписването на договора с УниКредито Италиано-Алианц на 23 май - петък. Но същия ден сутринта се разбра, че заседанието се отлага с една седмица. Причината според самия Жотев е, че все още не е подготвил доклада си, но едва ли някой е повярвал на думите му. Логичният въпрос е: защо отложеното заседание не се проведе, да речем, в средата на идната седмица?


Преговорите между БКК и УниКредито Италиано са приключили успешно още на 16 юни, научи в.БАНКЕРЪ, и юристите на двете страни вече са одобрили проектодоговора за продажба.


Междувременно, също в петък, по време на парламентарния контрол, 54 депутати поискаха и председателстващият заседанието Иван Куртев прие на 30 юни да се състои дебат по проблемите на приватизацията и в частност на БУЛБАНК.


Естествено, отложеното заседание на директорския борд на БКК от 23 за 30 юни породи подозрения, че договорът с итало-германския консорциум може и да не бъде подписан и че консолидационната компания може да стигне до решение за започване на преговори с другите двама потенциални купувачи - поставения на второ място консорциум между Кановас и Креди Агрикол Индосуец, и с третия в класацията - белгийската Кей Би Си Банк. Пред депутатите в петък вицепремиерът Жотев съобщи, че ако се стигне дотам избраният купувач за БУЛБАНК да се откаже, той ще преговаря с другите двама претенденти, но не скри, че в този случай отдава предпочитанията си на белгийците.


Едномесечната атака на фамилията Вардиноянис, която контролира Кановас, срещу УниКредито Италиано, явно е изнервила Петър Жотев. Изобщо не може да става въпрос кой е по-подходящият стратегически инвеститор между избрания за предпочетен купувач консорциум и Кановас - заяви вицепремиерът в парламента. - Кановас е регистрирана в Люксембург и много трудно бихме могли да я контролираме дали ще изпълнява ангажиментите си, ако купи БУЛБАНК. Въпреки атаките срещу тази сделка, които са част от играта на конкурентните кандидати, до седмица ще предложа на членовете на съвета на БКК да одобри проектодоговора за приватизация.


Шефът на мисията на МВФ у нас също застана зад позицията на вицепремиера. Жотев има отлично досие в приватизацията на банките в България. Имаме пълно доверие, че в тази сфера се вземат правилните решения, подчерта Каконен.


Не е изключено отлагането на съвета на директорите на БКК да е обвързано именно с мисията на Фонда, която приключва на 2 юли. Някои финансисти дори изразиха предположение, че през оставащите десетина дни, през които Каконен и експертите му са в България, правителството ще се консултира допълнително с тях и по приватизацията на БУЛБАНК. Още повече че в понеделник предстои среща между Юха Каконен и премиера Иван Костов. Може пък за сделката да се чака и официалната подкрепа на шефа на холандската група на МВФ Йоханес де Бофор Вайнхолдс, който ще пристигне у нас в последните дни на юни.


Някои държавни чиновници не изключват причината за отлагането на директорския борд на БКК да се крие в синята папка, която председателят на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев остави на 20 юни за Иван Костов. Близки до Кънчев банкери обаче смятат, че папката не съдържа документи, от които премиерът да се почувства дискомфортно. Материалите в нея нямали нито пряка, нито косвена връзка с приватизацията на БУЛБАНК, което накара подозрителните репортери на БАНКЕРЪ да допуснат, че може би става дума например за проект за емитирането на глобални държавни облигации.


Самият Кънчев не е от хората, които биха си позволили да занимават министър-председателя с претенциите си около продажбата на кредитната институция. Той, а и колегите му от съвета на директорите не са притеснени от избрания купувач на БУЛБАНК. Това, което продължава да ги занимава, е дали все пак мениджърите и служителите на банката ще получат част от акциите й на преференциални цени?


Веднага след общото събрание на БУЛБАНК, което се проведе на 30 май, Чавдар Кънчев заяви, че още от 1998 г. между БКК и мениджърите има договореност за тези акции. Но от няколко месеца насам вицепремиерът Жотев шикалкави по темата, което навежда на мисълта, че те може и да не бъдат предоставени.


За десет години ръководството на БУЛБАНК успя да я издигне от блатото на техническия фалит до ранга на най-могъщата кредитна институция у нас. За този период банката е донесла ползи за държавата от близо 900 млн. щ. долара. Въпросът е как сегашното правителство ще оцени тези факти?

Facebook logo
Бъдете с нас и във