Банкеръ Daily

Калин Славов:

Купеният вот ще бъде пресечен с въвеждане на преброителни центрове

"Липсата на изявен кандидат на избори кара клиентелисткия бизнес, който търси близост с новата власт, да подкрепя първите 4-5 в състезанието. Това генерира парични потоци, които няма как да отидат на друго място в кампанията, освен в машинации". Такъв пример и за местни, и за парламентарни избори даде в интервю пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

Така той обясни и наблюдението си, че настоящата предизборна кампания за 46-ия парламент е много напрегната, "макар вълнението да е под повърхността".

По думите на Славов не бива местните избори в Благоевград да се определят като прецедент, защото не е правилно заключението, че сякаш за пръв път има лишен от машинации вот. 

"Една от основните причини, за да може да бъде реализиран купеният вот, е броенето на резултатите по секции. Т.е. всеки възложител знае дали е получил поръчаните гласове в секцията. Това се случва на принципа на контролираните общности. Така се получава връзка - дадени средства и получени гласове. Докато не бъде отстранена тази основна причина - броенето по секции - този дефект ще съществува. Това ще стане с т.нар. преброителни центрове", подчерта Калин Славов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във