Банкеръ Daily

"Алфа Рисърч"

Купеният вот на последните местни избори е 12%

Огромен брой недействителни бюлетини, липса на вяра в политиците от страна на младите хора и непрозрачно финансиране на партиите - това са трите големи проблема, които Асоциация ”Прозрачност без граници” откроява в края на годината, в която у нас се проведоха евроизбори и избори за местна власт.

Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията, представи проучването на тема "Почтеност в изборния процес и доверие на младите хора в политиката". Последваха и препоръки - трябва да се извърши експертна оценка от страна на Централната избирателна комисия на недействителните бюлетини и да се предприемат мерки 15-20% от гласовете на българските граждани да не изчезват.

"Настояваме ЦИК да вземе необходимото решение, което е нейно законово задължение, да направи анализ и да представи доклад и законодателни изменения по отношение на действителните бюлетини", съветва експертът. По думите му и на последните избори е видно, че СИК отново се оказала слабото звено. 

Според проучването 46% от анкетираните извеждат като основен проблем неучастието в изборите, а 34% - купения вот. "Това значи, че има огромна част от българите, които не вярват, че изборите решават живота им и това е следствие от начина на провеждане на вота. Този анализ трябва да се направи сега, а не в навечерието на следващите избори", каза още Славов.

Втори важен акцент, според резултатите от изследването, са направените промени във финансирането на политическите партии и драстичното спиране на субсидиите. От тях е последвало, че партиите без гаранции за независимост остават в ръцете на свободния пазар, а това е "размяна на власт срещу пари".

И на трето място - за младите хора "политика" е мръсна дума. Според младите политиците не работят за общественото благо - това смятат 55% от анкетираните, 32% свързват политиката с корупция, а тези цифри обясняват и защо младите напускат страната.

Според Ваня Нушева от асоциацията резултатите от наблюдението в деня на изборите, които са представени в доклад, има два проблема, върху които трябва да се работи. Единият е, че 1/3 от вота е контролиран заради изборния туризъм и избирателните списъци.

Оказва се, че много малък брой избиратели са в състояние да подменят и променят волята на мнозинството постоянни жители в дадено населено място. Изследване в 265 общини показва, че промените в Закона за гражданската регистрация, свързан с настоящия и постоянния адрес, не работят добре, там все още има нерешени проблеми. Наблюдението по места показва, че се позволява на трети лица да регистрират избиратели (например изборите в Кресна) и граждани могат да бъдат пререгистрирани от едно в друго място, без да са информирани. От "Прозрачност без граници" настояват ЦИК да направи избирателен регистър.

Другият проблем е свързан с финансирането на политическите партии. Проучването показва, че в регистъра, поддържан от Сметната палата, на местните избори има над 6000 регистрирани участници и 66 партии. Броят на регистрираните дарения е 1884, а юридически лица са получавали дарения от 400 и 100 000 лв.

Изследването на асоциацията има наблюдения и в рамките на изборния ден. От тях следва основният извод, че има много силно влияние върху купения и контролирания вот - с акцент върху контролирания.

Отразено е също, че има влошаване качеството на работата на секционните комисии във връзка с боравене с бюлетините и протоколите, а организационните нарушения са над 2/3.

Големият проблем, който се е откроил по време на местните избор, е високият дял на недействителните бюлетини - Видин, Монтана, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Ловеч - близо 20% от бюлетините за общински съветници са били недействителни (Монтана - 22%). Има и места, където стигат 30% недействителните бюлетини - Правец, Бобошево, Чирпан, Котел, Раковски, Септември.

"Това са стойности, които няма как да не предизвикат тревога. Настояваме за анализ на резултатите. Трябва да се отварят чувалите и да се направи анализ на какво се дължат толкова много недействителни резултатите и това не е с цел оспорване на резултатите, а да се предприемат мерки за в бъдеще", обясни Ваня Нушева.

Според нея и останалите експерти е необходима коренна промяна в начина на администриране на изборния процес - избирането, обучението и боравенето с изборните книжа, да се спре с практиката да се разнасят бюлетини, да се въведе машинно гласуване, оптични скенери за преброяване.

Извод също е, че е имало голямо купуване на гласове - все повече гражданите гласуват под натиск на лидери на местни общности, работодатели и представители на местната администрация. 2% от анкетираните са признали, че са гласували срещу заплащане, 3.5%, че са гласували под натиск - от работодатели или партии, а 7% не са дали отговор, което експертите слагат в процента с купуването на гласове. Оказва се, че на последните избори 12% от анкетираните в проучването на "Прозрачност без граници" са купени гласов.  

Данните са от социологическо изследване на "Алфа Рисърч", поръчано от "Прозрачност без граници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във