Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева утвърди стандарта за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева утвърди държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, съобщи пресцентърът на МОН.

Стандартът регламентира обучения на връстници от връстници, форми на посредничество, решаване на конфликти, превенция на агресията, практиката на ученици-наставници за превенция на конфликти, мерки срещу отпадане от училище. Според стандарта учениците ще учат финансова грамотност, кариерно ориентиране, антикорупция и правила за поведение при терористична заплаха. 

Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт. Различните теми могат да се преподават в часа на класа, както и в разширената или във факултативната подготовка.

"Образователната системата е сложна, всички си даваме сметка за това. Това е система с около 2500 училища, 2000 детски градини, финансирани от 269 първостепенни разпоредители с бюждет. Тя се нуждае от непрекъснато оптимизиране и такова постоянно се прави", обясни министър Кунева в началото на месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във