Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: Университетите за започнат да привличат чуждестранни студенти

Университетите трябва да преценят къде са допуснали грешки и да развият максимално умението да привличат български и чужди студенти. Сега не се състезава университетът от един български град с друг български град, а се състезава един български университет с всички университети в света, в Европа - със сигурност. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева пред радио "Фокус".

"И понеже на много места образованието е също така достъпно, както у нас, възможността да избираш диктува много сурови условия. При нас пазарът на труда не се среща с пазара на образованието. Говорим го години наред. Защо не се проучва предварително, защо не се ползва статистиката и защо не се взимат разумни решения? Мисля, че това разрастване на факултети и специалности, само за да се осигури още една катедра, беше крайно недалновидно и много рисково. Очевидно, за този риск в момента плащаме“, коментира Меглена Кунева.

Министърът допълни, че ще направи всичко, за да утвърди рейтинговата система на висшите училища, защото тя ги стимулира да се развиват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във