Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: Участието в управлението е политическа смелост

Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева смята, че няма лесно решение в тези месеци за България, но по-добре една политическа сила да поеме риск и да подкрепи евентуално решение, отколкото в страната да има обща несигурност и ситуация, в която няма кой да вземе решение.

Тя припомни, че Реформаторският блок излезе с декларация, в която настоява за ясно мнозинство. "Дали Патриотичният фронт или която и да е друга от възможните политически сили ще участват в управлението или ще се опитат да се запазят и да не поемат риск, това е тяхно решение", посочи Кунева пред "Фокус". Тя допълни, че влизането в правителство, което трябва да посрещне толкова много трудности, е въпрос на политическа смелост и отговорност.

По думите й, ако политиците в момента не покажат достатъчно смелост и не се заемат с решаването на конкретните проблеми на страната, а единствено изчисляват кога ще са следващите избори и как по-добре да се позиционират на тях, това ще е разочарование за хората.

"Не можем да очакваме да се появи мнозинство, което да е идеално в парламента, като междувременно фалира правителство след правителство. Ако това ще бъдат третите предсрочни избори, това ще говори много зле за страната", категорична е Кунева.

Служебното правителство не е вариант, то е извънредна ситуация, нашето държавно устройство изисква парламент, добави лидерът на ДБГ.

Кунева посочи, че в хода на разговорите й в Брюксел е станало ясно, че представители на Европейската комисия са загрижени за възможната нестабилност на страната, поради очаквания бюджетен дефицит и ситуацията с КТБ. "Притеснителен остава и капацитетът за усвояване на европейските средства - и като администрация, и като борба с корупцията. Тревожат се дали ще се съберат достатъчно много политици с воля и яснота какво трябва да се постигне в следващите месеци", заключи тя.

Кунева е в Брюксел за срещи с представители на Европейската народна партия, за членство в която "Движение България на гражданите" откри процедура. Днес лидерът на ДБГ ще бъде на заключителен форум на еврокомисаря по транспорта и заместник-председател на ЕК Сийм Калас, чийто съветник е.

Facebook logo
Бъдете с нас и във