Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева след преговорите: Вървим по план

Вървим по план. Това заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок след срещата за съставяне на правителство с представители на ГЕРБ.

„Обсъдихме теми, които миналия път бяха спорни. Те ще бъдат формулирани ясно, прецизно, точно. Утре ще разменим всяка една от групите какво сме направили програмата си и ще направим нов текст”, посочи Кунева.

„Имаме малко различия в областта на икономиката. Направихме необходимото да видим къде се разминаваме по отношение на обществените поръчки. Говорихме за образованието, съдебната реформа”, заяви Кунева.

Тя обясни, че с ГЕРБ нямат идеологическо противоречие по отношение на финансовата политика и НАП. „В РБ като цяло сме да се затворят всички пробойни. Изразихме съмнение, че може да стане сега, защото е въпрос на подготовка. Дали е възможно да стане в рамките на 2, 3, 6 месеца, ще го уточним в управленската програма”, заяви Меглена Кунева.

Тя уточни, че до момента не са били правени предложения за конкретни постове. Кунева подчерта, че всичко се прави "стъпка по стъпка". „Ако по тази програма нямаме съгласие, няма смисъл да се прави следващата стъпка”, посочи Кунева.

"Утре следобед ще сме в състояние да представим текст на програмната декларация, която трябва да съдържа общото между ГЕРБ и РБ", заяви от своя страна Томислав Дончев след срещата.

„Искането ни беше колегите до неделя до обяд да предложат коментар на всичко, написано до момента. Също така желаем да получим техните виждания и конкретни предложения за Министерския съвет. Неслучайно, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите, е съществена част от коалиционното споразумение”, добави Дончев.

"Кандидатът ни за премиер е г-н Борисов", заяви Румяна Бъчварова. Тя уточни, че това е решение не е на парламентарната група, а на Изпълнителната комисия на партията.

Бъчварова посочи, че вътрешнокоалиционните отношения ще разискват само с РБ. „Нашето изискване срещу което нямаше възражение, беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не за цифри”, заяви Бъчварова на въпрос дали са обсъдили на какъв принцип ще бъдат разделени министерските постове.

"Успяхме да изчистим в голяма степен петте основни разминавания, не бих ги нарекла и съществени противоречия, в двете политиески програми и съм ного удовлтворена от това, че продължихме разговора в посока доизясняване детайлите на основните реформи, които бихме искали да проведем", заключи Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във