Банкеръ Weekly

Общество и политика

КУНЕВА ЩЕ ЗАЩИТАВА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ЕС

След като България стигна някак до заветното европейско членство, от 1 януари догодина Меглена Кунева ще се заеме със защитата на интересите на потребителите от цялата общност. Министърът по европейските въпроси научи новия си ресор лично от бъдещия си шеф Жозе Барозу по същото време, по което в София премиерът Станишев официално потвърди, че точно тя е номинацията ни за еврокомисар. Както БАНКЕРЪ прогнозира, въпреки някои колебания БСП все пак подкрепи издигнатата от НДСВ кандидатура на Кунева за сметка на спряганите от левицата Миглена Плугчиева и Ирина Бокова.
За последните пет години Меглена Кунева се утвърди като един от най-радушно приеманите в Брюксел български министри. У нас я упрекваха в прекалена отстъпчивост към европейските изисквания, но политиката й се оправда, когато след публикуването на подписания през април 2005 г. в Люксембург присъединителен договор стана ясно, че България е третирана по един и същи начин с държавите от т. нар. десетка от Централна и Източна Европа.
Разбира се, преди Меглена Кунева да приема поздравления, кандидатурата й трябва да бъде одобрена от страните членки (в рамките на Съвета на министрите на ЕС), както и от Европейския парламент. Очаква се тя да бъде изслушана от депутатите в Страсбург по време на сесията им между 11 и 14 декември. По ирония на съдбата именно защитата на потребителите ( в частта за безопасността на храните) е една от сферите, в които България ще бъде наблюдавана внимателно след присъединяването й към Евросъюза.
Оправда се и предвиждането на БАНКЕРЪ, че депутатът от БСП Александър Арабаджиев ще представлява страната ни в Европейския съд в Люксембург. Бившият член на Конституционния съд Теодор Чипев беше определен от правителството за магистрат в Първоинстанционния съд на Европейските общности, който също заседава във Великото Херцогство. Квотата ни в Европейската сметна палата ще бъде заета от Надежда Сандолова, преподавател в УНСС и бивш ръководител на отделение Централна банка и държавен дълг в българската одитна институция.
През седмицата станаха ясни и представителите ни в спомагателните органи на ЕС. Делегацията ни в Икономическия и социален съвет включва председателя на БСК Божидар Данев, члена на Бизнес клуб Възраждане Любомир Хаджийски, изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите Адриана Тошева, председателя на КНСБ Желязко Христов, заместника му Пламен Димитров, представителите на КТ Подкрепа Димитър Манолов и Веселин Митов, изпълнителния директор на Асоциацията на индустриалния капитал Милена Ангелова, бившия депутат от Бизнесблок Нансен Бехар, члена на Националния съвет за хората с увреждания Пламен Захариев, номинираната от Съюза на жените Донка Соколова, както и представителя на Асоциацията на фермерите Людмила Тодорова.
Интересите ни в Комитета на регионите ще защитават 11 действащи кметове, както и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Сред градоначалниците личат имената на Красимир Мирев (Търговище), Веселин Златев (Шумен), Детелина Николова (Добрич), Хасан Азис (Кърджали), Антоанета Георгиева (Перник), Богомил Белчев (Габрово), Йоан Костадинов (Бургас), Йордан Лечков (Сливен), Катя Дойчева (Твърдица), Кирил Йорданов (Варна) и Ремзи Юсеинов (Кубрат).

Facebook logo
Бъдете с нас и във