Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева се жалва на премиера, че партията и няма областен управител

Новите назначения на областни управители са предизвикали сериозна дискусия по време на заседанието на Министерския съвет. Лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева е изразила притесненията си, че сред областните управители няма представител от партията ѝ, става ясно от стенограмата от заседанието, публикувана на сайта на правителството.

„Вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София.В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…“, обръща се Кунева към Борисов.

На свой ред премиерът Бойко Борисов я успокоява, че след година може да има ремонт на кабинета.

„Нека тези хора покажат качества, нека се справят с работата, аз съм Ви казал и друг път – на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как едни ще теглят много напред, други като изостават – ще бъдат сменяни“, обяснява Борисов.

„Господин премиер, колеги, очевидно това беше сериозна политическа работа, която се извърши, за да се стигне до този списък с хора. Сигурна съм, че всички кандидати имат своето предимство и своята тежест. Аз, като хора подкрепям всички, но имаме основание да кажем, че специално в Реформаторския блок, знам, че това е коалиция с по-различна вътрешна динамика, че моите колеги са притеснени, че вчера до последно е имало други предложения“, казва още Кунева, като все пак благодари от името на Блока за „наистина коректното и чудесно поведение“ и за квотата от петима областни управители.

„Има коалиционни споразумения, има си режим на действия във всяка една партия. Специално аз, РБ го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни“, заявява категорично премиерът Борисов.

„Така че предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок, (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са“, заключва Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във