Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: Получи се коалиция срещу антикорупционния закон

Напрежение в управляващата коалиция може да съществува, само ако ние не си говорим достатъчно и няма формат, който да поддържа този диалог. Ето затова взехме решение да поискаме свикването на Съвета за развитие и да се направи пътна карта на това, което очакваме да се случи в парламента в следващите месеци. Тжова заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия.

Тя бе категорична, че Реформаторският блок (РБ) не прави отстъпки в парламента, визирайки избора на омбудсман на България, на подуправители на БНБ и гласуването на конституционните промени.  

„Повечето от нещата, които искахме, влязоха в парламентарна зала. Но да влезе антикорупционният закон в последния ден преди отпуската и да му се отдели час и половина обсъждане не е добро планиране”, на мнение е Кунева.

По думите й в парламента се получила коалиция на нежелаещите да се обсъждат антикорупционните политики, въпреки че законът е добре написан и съобразен с най-добрите европейски практики. Вярно е, че се пропусна да се демонстрира политическа воля и това ще бъде отразено чрез липсата ни на картата на добрите европейски практики, каза още Кунева. Тя подчерта, че отлагането на закона ще направи работата с европейските партньори на България по-трудна. 

Идеята, че това е екзотичен закон, закон - политическа бухалка е невярна, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че няма да се уплаши и няма да преработва текстовете. 

Тя беше помолена да коментира и избора на Мая Манолова за омбудсман на България. „Реформаторите направиха това, което считат за правилно – да подкрепят една авторитетна кандидатура в лицето на Константин Пенчев и да гласуват всички като един за нея”, заяви Кунева във връзка с обвиненията срещу РБ, че не са подкрепили единодушно кандидатурата му. Кунева допълни, че тази теза не е вярна.

Относно избора на подуправители на БНБ, тя заяви, че се е потвърдило, че и за в бъдеще никой няма да носи отговорност, ако институцията, в чието ръководство участва, не се представи според очакванията на обществото. „Надявам се, че това означава за много от нашите избиратели ясен знак защо РБ трябва да има силен глас в парламента, местната власт и институциите”, заяви Меглена Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във