Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: Оптимист съм за страната

Аз съм оптимист за страната ни, мисля, че разбираме къде сме, знаем къде искаме да отидем и между тези две точки просто трябва да направим свързващите стъпки. Нека да си кажем, че има пет неща, които да правим тази година, да ги разположим месец по месец и да не спираме докато те не се случат. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР.

"Мога да ви кажа веднага, че  как да изглежда икономиката в България до голяма степен подрежда дневния ред за следващата година у нас, нека най-напред да започнем от средата, защото бизнесът, за да се развива, трябва да има среда. Който и да е задълбочен анализ да хванете, ще видите, че поставят едни и  същи въпроси, буквално ни дават план за действие – административната среда, електронното правителство, което вече изпитвам неудобство да ги казвам като приоритет, съдебната реформа. От друга страна, това вече са, как да кажа, последиците от липсата не тази първи три условия – това че убиваме предприемчивите, че през образованието и през здравеопазването не даваме шанс образовани и здрави хора да имат път за развитие у нас, ако щете дори и в Европа, но да имат личен успех, който личен успех да се трансформира в успех на обществото. Така че планът е ясен , просто трябва да се изпълни", допълни Кунева.

"Това, с което се сблъскваме всеки ден, това са малките камъчета, които преобръщат колата, това са отделни парченца от една и съща мозайка, която ако се отдалечиш и я погледнеш от отстрани, ще видиш, че е точно тази картина, която се изгражда пред огорченията на собственото ни ежедневие и през потискането на собтсвения ни оптимизъм и ентусиазъм, за да може оптимизмът и ентусиазмът в нацията да надделее", подчерта тя.

"Икономиката ще бъде водеща тема за Европа, а и за България, през тази година. Има много нови интересни неща, които се случват, които се преоценяват във всяка една европейска държава, колко регулация, в момента даже Европейската комисия се отказва буквално от  някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към  10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е продуктивна, не е добра в момент на криза. За съжаление, Европа продължава да е ако не в криза, то да кажем, стагнация, без достатъчен икономически растеж. Моето впечатление е, че в следващите месеци, да не кажа години,  разговорът ще бъде само за икономика. Има достатъчно критични и разумни умове в Европа, които си дават сметка, че или ще задържим, своето предимство, в някои области на икономиката, където наистина Европа е водеща, или ще загубим световното състезание. Така че за да имаме и социална политика, и екологична, всичко онова, с което Европа е най-напред в света, трябва да  си  осигурим гърба, трябва да осигурим икономиката", заяви вицепремиерът.

"Бъдещото председателство на България 2018 година би трябвало да започне сега, трябва да се направи преглед на това колко знае администрацията, каква част от нея с какво ще се занимава. Искам да ви кажа, че всяка една военна операция бледнее пред това да се организира едно председателство. Няма средства, предвидени за това и аз съм говорила с финансовия министър ако втората половина на годината има такава възможност, да се започне работа. Засега ще работим с това, което имаме. За нас би било достатъчно всяко едно министерство да направи преглед на административния си капацитет и да започне обучение на хората", обясни тя притесненията си относно бъдещето ни председателство на ЕС.

"Второто нещо за тези година, са европейските политики, съдебната реформа, особено след доклада, е много важна, аз тук силно ще настоявам, за подкрепа от всички парламентарни групи. Мисля, че Изборният закон е също тема за първите месеци на 2015 година, защото има местни избори и трябва се изчистят мъртвите души най-малко", посочи още Меглена Кунева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във