Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: Новото правителство трябва да изкара пълен мандат

Аз съм го казвала много пъти - ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумение, ако се намери пресечна точка за здраво управление с ясни приоритети и мандат, е постижимо да се направи правителство, готово на реформи. Тази седмица ГЕРБ ще проведат своите вътрешни разговори и много зависи от тях. Това каза пред Би Ти Ви лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева по повод перспективите за едно бъдещо управление ГЕРБ-Реформаторски блок.

Тя допълни, че в Блока съществува разделителна линия за евентуална коалиция с ГЕРБ, но вътрешният референдум в ДБГ, който тази седмица ще продължи, е показал тенденции за преодоляването й. „Хората са абсолютно наясно, че правителство трябва да има, и то трябва да издържи един пълен мандат - няма иначе как да излъчим стабилност. Страшно много ни трябва котва", каза Кунева.

Острият тон между партията на Борисов и говорителя на РБ Радан Кънев ден след разговорите между двете формации тя коментира така: „Оценките се дават вътре. Не съм чула  Кънев  да бъде упрекнат от своята партия. След това имаше коригирани изказвания от двете страни. Спокойният тон помага".

На изказванията от страна на ГЕРБ, че РБ трябва да докажат своята стабилност, от Блока са изпратили изводи от документи, които ги държат заедно, още в петък. „Имаме много ясни взаимоотношения помежду ни. Не бива да се страхуваме, че сме пет партии. Това се случва в Европа. В този формат вече формирахме пак в петък нашата парламентарна група - 23 парламентаристи, които са се подписали, че искат да са от групата на РБ. Във вторник представители на РБ са поканени на среща да преговарят във финансовото министерство за актуализацията на бюджета. Готова съм да дам и допълнителна гаранция, че РБ е единен, стоим абсолютно стабилно", заяви Кунева.

Тя все пак призна, че "ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок". "Не говоря за лидерите, говоря за членовете и симпатизантите, защото ние отразяваме тяхното мнение. Аз абсолютно си давам сметка за това", допълни Кунева.

На въпрос за каква реформа в съдебната система настояват от РБ, тя отговори: „Искам такава, която да направи така, че всеки човек и бизнес да могат да се чуват спокойно в България, механизмът за наблюдение на страната да падне, Шенген да може да се случи. Кунева отрече слуховете, че ще поеме поста на правосъден министър в евентуално бъдещо правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във