Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева иска единство в Реформаторския блок

"Движение България на гражданите" /ДБГ/ заявява, че партията ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок /РБ/, съобщиха от  формацията след заседанието на Изпълнителния съвет /ИС/.

Поводът е подадената вчера оставка на Радан Кънев като говорител на Блока и мотивите му за това. Приемането на поста "говорител" е най-близката стъпка до лидерството на Блока. Отказът от тази отговорност е лично решение, е записано в позицията на ИС на ДБГ.

"След изборите за Европейски парламент, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на "Движение България на гражданите'' и в частност на лидера на партията Меглена Кунева. За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност", пише в разпространената декларация.

В нея се отбелязва също, че РБ е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. И се припомня, че според Учредителното споразумение оперативното ръководство се осъществява от Изпълнителния съвет. Гражданският съвет е представен в него с равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия, подчертават от ДБГ.

От формацията припомнят и, че съгласно документа пътят на РБ е превръщането му в единен политически субект. "Движение България на гражданите" стои зад тази цел, се подчертава в позицията на Изпълнителния съвет на Движението. Продължаваме да твърдим, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото председателство на Блока, заявяват още от ДБГ.

„От Движението в заключение пожелават успех на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Смятаме, че основните му приоритети трябва да бъдат справяне с последиците от разрушителните наводнения в страната, провеждането на честни избори,подписване на споразумението с ЕС за следващия програмен период, стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков съюз", пишат от политическата сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във