Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: ГЕРБ искат министерствата да са разпределени пропорционално на изборните резултати

Нашите колеги от ГЕРБ бяха така добри да кажат ориентировъчно, че има пропорционалност между министерските постове и резултатите от парламентарните избори. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева пред БНР.

"Ние няма да се борим за министерски места, а ще се борим за цялостното изпълнение на програмната декларация. Никой не ми е предлагал формално пост и никакви формални забележки не мога да правя. РБ взема позиция за това къде най-добре може да помогне на правителството и на страната, това ще решим заедно. Ние напълно разпознаваме отговорността, която има мандатоносителят", каза Кунева.

"Още днес ще се съберем групата на РБ. Ще кажем как са минали преговорите, какво сме успели да направим. Говорихме вчера за това какви са възможностите, надявам се, че тази програмна декларация ще бъде подписана от ГЕРБ и РБ. Естествено че бихме искали да има колкото се може по-широк кръг от партии, които слагат подписа си под тази декларация. Смятам, че програмната декларация, така както е написана, до голяма степен отговаря на желанието на Патриотичен фронт за просперираща България", допълни тя.

"Знам, че от ГЕРБ са водили разговор с АБВ. Очакваме колегите от ГЕРБ да инициират тристранна среща с АБВ, те заявиха, че предвиждат такава. РБ не са били в позицията на управляващи и за нас е съвсем естествено да имаме повече съсредоточаване върху програмата. Мисля, че негодуванието, че се бавим, от страна на ГЕРБ не е обща позиция на ГЕРБ. Това е партия, която е била само допреди година в управлението и е нормално да вижда всичко само през призмата на изпълнителната власт. От съчетаването на тези две линии на поведение смятам, че произтича нещо добро за България

Като водеща партия, като по-голямата партия, им давам най-добронамерено да чуем какво те мислят. Ние бихме били наясно каква е отправната ни точка, ако, като по-голям партньор, ГЕРБ кажат какви министерства държат да задържат. На мене ми се струва, че подобен разговор предстои, а ние иначе имаме нашата програма, върху която да стъпим, и вече когато имаме тази програма, бихме могли да ангажираме определени хора в сфери, в които има най-голяма нужда от реформа и които РБ разпознава за най-важни", каза още Меглена Кунева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във