Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунева: България доброволно се постави във втората скорост на Европа

В нашето 10-годишно членство доброволно в ЕС се поставихме във втора скорост и то заради липса на вътрешни реформи, коментира бившият вицепремиер по европейските въпроси Меглена Кунева в интервю за агенция "Фокус".

Повод за коментара е представената от Европейската комисия Бяла книга за бъдещето на Европа след Брекзит.

„Не напреднахме по отношение на Шенген. Даже чувах от много управляващи с примиренчество, че всъщност Шенген не бил толкова важен и че сме по-добре извън Шенген. Не, не сме по-добре извън Шенген. Това е моето мнение и много пъти съм го доказвала защо. Извън еврозоната сме, извън банковия съюз и т.н. Тоест ние сами сме се поставили в една втора скорост“, коментира Кунева.

Тя обясни, че ако бъде взето решение, че повече страни в ЕС трябва да бъдат на две скорости, трябва да се знае дали след това България може да промени своето решение.

„Можем ли да кажем, че днес мислим така, но утре ще искаме повече интеграция. Как се случва това? Дали отново през някакво кандидатстване на това „твърдо ядро“ на ЕС. Има една Дания, Великобритания, които преди референдума не искаха да се присъединяват към еврозоната. Това е решение. България какво иска? Как ще се чувства по-добре? Тук не става въпрос за емоции. На нас ни трябва икономическо изследване. Въпросът е да имаме достатъчно аргументи вътре в собственото си обществено мнение и след това те да оформят позицията на България към ЕС“, допълни тя.

Кунева подчерта, че никога не ѝ е звучала добре идеята за Европа на две скорости, но след като 10 години България се е изолирала от Европа на една скорост, без да осъществи това, което е осигурено по договора, с който страната ни се е присъединила, е редно да се тегли чертата и да попитаме честно себе си ние какво искаме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във