Банкеръ Daily

Общество и политика

Кънев: Докато се състезаваме за баницата, то политиката ще е бой във вълча глутница

"Нужна е политика на съгласие и морал, за да бъдат изкоренени два обществени бича на българския обществен и политически живот - корупцията и партизанщината в администрацията. Докато политическото състезание е за парчета от баницата и за незаслужени работни места, то винаги българската политика ще е бой във вълча глутница. Проблемът е, че става дума за страсти насочени към личен интерес". Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Той на няколко пъти призова за политика на преговорите и компромисите, съчетани с морала. И това можело да се случи ако политическите формации се върнат към изконните християнски ценности. Кънев призова политическите лидери да не слагат маската на личната непогрешимост, а към политическа смелост, която да осигурява сигурност на обществото, да зачита правата на гражданите и на трето място - към отговорно отношение при харченето на парите на данъкоплатците. 

"От първия ден на 43-ото Народно събрание, да не кажа от деня, в който разбрахме изборните резултати е ясно, че този парламент или ще е терен на съгласието, или ще има кратък, безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на политическата криза от последните години", изтъкна Кънев. Той припомни, дълбоката политическа криза в Гърция, Македония, както и Турция, която също ще проведе нови предсрочни парламентарни избори, както и военните конфликти, които не са толкова далеч от страната ни.

"Ще използваме ли кризата около България, за да кажем, че ние просто трябва да бъдем стабилни, да седнем здраво на миндера на властта и със всякакви преговори и компромиси, да одържаме тази власт, използвайки кризата около страната  като оправдание и индулгенция за задържане на властта. Или обратно - като всеки мъдър политик и общество ще използваме кризата като възможност не просто, за да постигнем стабилност, а за да преместим България със смели крачки от положението й на най-изостанал член на ЕС, към положението на държава с ускорено изпреварващо развитие, което е отчайващо необходимо", отбеляза съпредседателят на Реформаторския блок. 

Той добави, че в предстоящата сесия блокът има достатъчно конкретни решения, които да докажат дали партиите могат да бъдат на висотата, което изисква историческия момент. Той припомни, че реформаторите изтеглиха конституционния проект и внесоха нов в името на ускоряването на промените в основния закон и призова, те да бъдат приети с конституционно мнозинство. 

"През бюджета трябва да дадем ясен знак, че сме отговорни и пестеливи към парите на българските граждани. Прахосничеството на общи пари на конюнктурни проекти е друга язва на политическия живот", изтъкна Кънев. Той добави, че неговата парламентарна група предлага законодателството в здравната сфера, с което да докаже, че има достатъчна смелост и на второ място с наличния ресурс да се осигури максимална здравна грижа за всеки български гражданин. 

Той добави, че при избора на новия състав на Комисия за защита на конкуренцията трябва да бъде обърната нейна 12-годишна тенденция. А именно през това време органът е работил срещу интереса на българските граждани и в полза на монополите по отношение на електричеството, горивата и други теми и против интересите на бизнеса в сферата на корупционните картели и на обществените  поръчки. 

Относно местните избори Кънев призова, че те не бива и не могат да забавят програмата на парламента. "Програмата на правителството е четиригодишна. През тези четири години ще минат много избори, а най-близките след местните, са само след една година. Ако други избори могат да променят правителствената програма, това е сигурен път към неизпълнение на четиригодишния мандат на този парламент", каза още съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във