Банкеръ Daily

Георги Първанов:

Кънев да целува ръка на ДПС, че спасиха съдебната реформа

Лидерът на АБВ Георги Първанов не прие твърденията, че АБВ е сближило позиции с ДПС. "Радан Кънев трябва да целува ръка на Лютви Местан, защото вариантът на съдебната реформа, беше прокаран от ДПС. Има по-скоро сближение между Реформаторите и ДПС", коментира бившият президент пред бТВ. Той коментира и заплахите на лидера на ДСБ, че ако мнозинството на ГЕРБ, ДПС и АБВ се запази, ще трябва да се мисли за нови избори.

"Г-н Кънев е един шегаджия. По-скоро има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо", подчерта Първанов и подчерта, че движението на Лютви Местан е гарант за сигурност. Той разкритикува Реформаторския блок, че предлаганият от тях проект за промени в конституцията не е оставил впечатление за значима реформа в съдебната власт.

Лидерът на АБВ обясни, че одобрява избора на Мая Манолова за омбудсман, но уточни, че и Константин Пенчев е бил силна кандидатура. Той коментира и тайното гласуване за национален защитник.

"Повече от двадесет години съм в политиката, следя европейската и световната практика и тя показва, че сериозното, солидното и демократичното е тайното гласуване", обясни Първанов.

Според него навсякъде по света основната част от кадровите решения се взимат с тайно гласуване. "Представете си, че главният прокурор прави предложение и негов подчинен трябва да гласува явно", аргументира се той. Според лидера на АБВ не само омбудсмана, но и правителството трябва да се избират тайно.

Бившият президент съобщи още, че синът му Владимир има намерение да купи акции в хотел "Стримона спа" в Кюстендил. Парите щели да дойдат от спестявания на Владимир Първанов, помощ от родителите му и кредит.

Лидерът на АБВ е категоричен, че не става въпрос за кредит от 3 млн. лв., а за сума около 200 хил. лв. и обеща допълнително да даде точна информация.

"Синовете ми се занимават с компютри. Имат фирма, която работи не зле", каза още Първанов. Той уточни, че децата му никога не са заемали държавни длъжности и не са кандидатствали за пари по европейски програми, защото той ги е спирал да го правят.

"Когато съм на път да изляза от политиката, време е те да си вземат хляба в ръцете", подчерта лидерът на АБВ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във