Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунчев ще препоръча нови COVID мерки за цялата страна

С новия си доклад главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще препоръча на здравния министър Стойчо Кацаров нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна. По думите на експерта в следващите дни новозаболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 дневно. Към момента настанените в болница са 3500, като според него те ще надхвърлят 4000-4500 души.

"Ново затягане на мерките неминуемо е нужно там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", посочи пред bTV главният здравен инспектор. Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости. "На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", каза още той.

Кунчев отбеляза, че започването на учебната година със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.

Междувременно граждански организации и партии планират да проведат в понеделник в София протестно шествие и митинг срещу ваксинацията и COVID мерките. Организаторите ще отправят апел към здравния министър и служебното правителство да преценят кои мерки са неработещи и могат да бъдат отменени и кои не. Те настояват за присъствена учебна година и се опасяват, че в бъдеще може да се стигне до нови фалити и ръст на безработицата при евентуален локдаун. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във