Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунчев предлага нови мерки

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага алтернативни предложения за нови противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с COVID-19. 

Една от мерките, които предлага доц. Кунчев, е свързана с достъпа до редица дейности и обекти, който ще става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е и практиката в редица държави на Европейския съюз. В противен случай той иска да се въведат допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности. 

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Предстои мерките да бъдат обсъдени в понеделник, 18 октомври, от експертния съвет по епидемиология, преди да се вземе окончателно решение.

От своя страна министър Стойчо Кацаров съобщи пред журналисти, че Министерството на здравеопазването купува допълнително 1 млн. антигенни теста, за да се даде възможност на повече хора да се тестват, ако се възприеме вариантът със сертификатите. Той поясни, че сертификат след тестване се издава само от сертифицираните лаборатории, а документът важи 48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR.

Кацаров обясни също, че самите тестове, закупени от здравното ведомство, ще се безплатни за хората, но вземането на пробата ще се плаща от тях. 

Здравният министър каза още, че мнението на експертите засега е, че пълен локдаун не се налага.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във