Банкеръ Weekly

Общество и политика

КЪНЧЕВ НЕ ПРОЯВИ ИНТЕРЕС КЪМ ОФЕРТАТА НА ХЪРСЕВ

В САЩ - страната на неограничените възможности, има един банкер, който предизвиква благоговение сред финансовите журналисти. Изказванията на тази почти митологична личност оздравяват или разболяват световните валути, действат като допинг или като студен душ на индексите на международните борси и на лихвените равнища на междубанковите пазари от Лондон до Токио. Много хора у нас вероятно не са и чували името на финансовия пророк, но повечето банкери в България са наясно, кой е Алън Грийнспън и какво значи една негова дума за световните пазари.


За нашенските мащаби банкерът с подобна слава, наречен от финансовите журналисти българският Грийнспън, е председателят на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев. Подобно на Грийнспън, той не обича да се изказва пред медиите - освен веднъж в годината, в началото на април, което се превръща в събитие за финансовата журналистика.


Шефът на БУЛБАНК обикновено обстойно анализира политиката на кредитната институция, влиянието й върху банковия сектор и на финала с почти пророческа точност коментира икономическата ситуация и перспективите пред България. Част от тези елементи обаче липсваха в тазгодишното изявление на Чавдар Кънчев, направено пред медиите на 12 април. Нещо повече, той категорично отказа да прави коментари и прогнози за икономиката на страната. Може само да се гадае коя е причината за това. Но най-близката до ума е: предстоящата продажба на БУЛБАНК.


В момента се чувствам задължен и съпричастен на една единствена значима цел - приватизацията по успешен начин на БУЛБАНК. Така Кънчев коментира част от медийните изяви на Емил Хърсев, според които той е един от малцината, способни да обединят нацията и затова трябва да бъде издигнат за премиер. В началото на седмицата Хърсев обяви, че Чавдар Кънчев е човекът, който е нужен на страната ни сега.


В изказването си на 12 април обаче Чавдар Кънчев се ограничи с традиционния коментар на финансовите резултати на банката за изминалата 1999 година. Те за пореден път потвърдиха вече добре известния факт, че банката е най-..., най-... във финансовокредитната ни система. И за изминалата година тя е с най-голямата печалба - 101.5 млн. лв., с най-много платени данъци - 53 млн. лв., а акционерите й - преди всичко Банковата консолидационна компания, която притежава 98% от акциите й, ще получат най-високия дивидент - 61 процента.


Не познавам друга банка в Европа, която да предоставя подобен дивидент, отбеляза Кънчев.


Грубо изчислено, през тази година ползата на държавата от БУЛБАНК е 76.24 млн. щ. долара. Преди година Чавдар Кънчев с гордост заяви, че от 1990 до 1998 г. пряко или косвено държавата е спечелила от банката над 750 млн. щ. долара. Като прибавим към тях данъците и дивидента за 1999 г., ще излезе, че за девет години БУЛБАНК е донесла полза на държавата от 826.24 млн. щ. долара. Може би толкова ще носи и на бъдещите си акционери, което не обяснява защо държавата иска да заколи златната си кокошка.


Без излишен патос шефът на БУЛБАНК обърна внимание на факта, че банката с традиционно постоянство продължава да подобрява резултатите си през последните няколко години.


За една година собственият й капитал е нараснал с 14.8%, печалбата - с 36%, възвръщаемостта на активите се е удвоила, а възвръщаемостта на капитала е увеличена с 6.33 процента.


Чавдар Кънчев обърна внимание на факта, че съотношението на оперативните разходи на банката спрямо брутния й оперативен приход е 25.8 процента.


Това е един от показателите, който определя ефективността на управлението на една банка. За банките от Централна и Източна Европа той е между 40% и 50 процента, съобщи шефът на БУЛБАНК.


Логичният извод е, че управлението на банката е оставило далеч зад себе си мениджърските екипи на източноевропейските кредитни институции и вече се равнява по западните стандарти.


По международните стандарти възвръщаемостта на средните активи надхвърля 3 процента. Освен това по възвръщаемост на средния капитал сме в нивото, към което навсякъде се отнасят с респект и уважение - над 15%, заяви в присъщия си стил Чавдар Кънчев.


Последното изпитание за мениджърския екип на БУЛБАНК през тази година ще бъде успешната й приватизация. Сделката ще бъде доста сложна, като се имат предвид очакванията, че банката ще бъде продадена на стратегически инвеститор, който ще гарантира нейния просперитет, и че за нея Банковата консолидационна компания ще получи доста солидна сума.


На 19 април изтича крайният срок за подаване на оферти и според Чавдар Кънчев и тримата кандидат-купувачи ще направят предложения за покупка. Това са белгийската Кей Би Си Банк, консорциумът между френската банка Креди Агрикол Индосуец и фирми на гръцкия милиардер Вардиноянис и обединението между третата по големина банка в Италия УниКредито Италиано и германския застрахователен гигант Алианц. Италианците кандидатстват самостоятелно и за покупката на ОББ, но Чавдар Кънчев не се ангажира с коментар дали апенинските инвеститори смятат да обединят двете кредитни институции, ако успеят да станат техни собственици.


Колкото до това, дали ръководството на банката ще се запази след приватизацията, предпочитам първо БУЛБАНК да бъде продадена, преди да се опитам да мисля по всичко останало, коментира Чавдар Кънчев.


Мениджърският екип на БУЛБАНК има принципна договореност с БКК и с вицепремиера Петър Жотев след получаването на оферти за банката да бъде обсъден и деликатният въпрос за условията, при които членовете на съвета на директорите и служителите на кредитната институция ще могат да купят част от нейните акции. Преди година се коментираше, че става дума за 9% от капитала на БУЛБАНК, но сега не може да се твърди със сигурност, че тази цифра е актуална. Самият Чавдар Кънчев се надява въпросът да бъде изяснен до месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във