Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунчев: Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да има

"Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да има, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения." Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб. 

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. "Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа", каза Кунчев пред БНР.

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

"Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това, неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", подчерта главният здравен инспектор и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Колективният имунитет е постижим през август, смята той: "Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите." Според него е наложително да се разработи и да започне кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Кунчев определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.  

Държавният здравен инспектор посочи и необходимостта от отмяната на карантината в страната в навечерието на летния туристически сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във