Банкеръ Daily

Общество и политика

Кунчев: До края на седмицата ще имаме по 1000 COVID случая на ден

"Все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата се развиват много бързо." Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че ново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза от ваксината. "Почти сигурен съм, че ще има поставяне и на трета доза ваксина, особено, ако се промени с оглед на това да покрие и по-новите варианти. Това ще даде много големи предимства", отбеляза Кунчев пред bTV. Според него здравните работници трябва да бъдат ваксинирани задължително. 

В края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая заразени с коронавируса на ден, прогнозира главният здравен инспектор. Той обясни, че заболеваемостта за 14-дневен период в страната е около 60 на 100 000 души. "Няма драматизъм, очаквахме го. Ще преминем и през четвъртата вълна, стараем се да е с по-малко загуби", заяви Кунчев. Според него е трудно е да се каже кога ще преминем през тази вълна: "Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този нарастващ темп още в края на този месец ще имаме по-високи стойности."

По думите на експерта болниците са подготвени, има и изработен и механизъм как се лекува. "Имаме обаче и много ниско ниво на имунизирани, което ще окаже влияние, защото това е вълната на неимунизираните и на по-младите", допълни той.

"Има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действали. Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха. Виждам, че Министерството на образованието вече се насочва към дезинфекция на въздуха в училищата със съвременни методи, натам трябва да се насочат и хората, защото е много важно", посочи още главният здравен инспектор. Той препоръча и да се избягват посещенията на места със струпване на много хора. "Колкото по-далече сме и сме с маска, толкова по-добре."

"Близо сме до "оранжевата зона", но това не е толкова важно. Зависи коя "оранжева зона" имаме предвид. По класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболеваемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително", изтъкна Кунчев. "Най-трудно е да се постигне баланс с мерките. Не предстои ново затваряне, защото хората са уморени, а чудеса не стават. Можем да намалим малко вълната, но тя ще се състои така или иначе. Ако обществото не осъзнава и не иска да се пази, няма какво да се направи", смята доцентът.

По думите му е удачно е да има предимства за ваксиниралите се: "Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, ще е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда. Обмислят се всякакви варианти - всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от кризата, решението на проблема и ключът и той трябва да се използва."

Facebook logo
Бъдете с нас и във