Банкеръ Daily

Общество и политика

Към рекордните 110 млн. лева отпускат още 3 милиона за изборите

Одобрените средства са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант.

Правителството на редовното си заседание прие промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г.

По предложение на министъра на здравеопазването, съгласувано с Централната избирателна комисия, ще се прилага централизиран подход по отношение на обезпечаване на изборния процес с всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.). Средствата, одобрени по бюджета на Министерския съвет, в размер на 2, 947 млн. лв. се предоставят по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

"Централизираният подход ще доведе до по-ефективно разходване на средствата, като Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии / подвижните секционни избирателни комисии в съответствие с приетия медицински протокол за провеждане на изборите", са аргументите на правителството.

Предстоящите избори ще струват рекордните 110 млн. лв. На 3 февруари правителството отпусна над 65 млн. лв., които заедно със средствата за машини за гласуване, възлизат на 110 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов обясни, че парите са “за осигуряване на честни и прозрачни избори”.

Одобрените средства са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворява искането на Централната избирателна комисия за възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.

Парите ще отидат за подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във