Банкеръ Daily

Янаки Стоилов:

Към момента няма да бъде закрит нито един районен съд

Няма да бъде закрит нито един районен съд към момента. Това обяви пред журналисти в Ловеч министърът на правосъдието Янаки Стоилов, след като присъства на дискусия по темата за нова съдебна карта с магистрати и представители на професионални организации от региона. Стоилов посочи, че трябва да има консултации с широк кръг организации и да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без се отчетат всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

"Препоръчах да се проведат такива срещи и по места, след като инициирах обсъждането преди няколко дни и в София на една представителна дискусия. Тя ясно показа отношението на различните юридически професии. Този диалог е трябвало да започне по-рано, тъй като това решение не е само в правомощията на Висшия съдебен съвет. Прави се съгласувано с министъра на правосъдието и правителството. Не може да се осъществи и защото опира до съществени промени в законодателството", обясни правосъдният министър. Според него засега целта е постигната - да не се взимат решения, които в редица случаи биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието. Ще бъде предоставен обобщен анализ на следващия парламент, който по-нататък трябва да продължи темата.

Решенията не трябва да са еднозначни за всички общини, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, а при други - които не отговарят на всички изисквания, да се мисли за промяна.

Янаки Стоилов смята, че какъвто и модел да се приеме, е добре да бъде въведен пилотно в две-три области, съобразно със законодателството. След определен период от време да се оценят предимствата и недостатъците и тогава моделът да бъде окончателно завършен. Препоръчва да се проследи и какъв ще бъде резултатът от преструктурирането на прокуратурата.

Подобна дискусия като тази в Ловеч предстои следващата седмица в Пловдив.

От думите на правосъдния министър стана ясно, че той все още не е получил анализа на дейността от специализираната прокуратура.

Министърът тази сутрин е посетил и ловешкия затвор: "Опитваме се в краткото време, с което разполагаме, да реагираме на най-проблемните области. Една от тях е с местата за лишаване от свобода. Затворът в Ловеч е един от най-големите, но и от тези, които функционират добре. Няма тежки проблеми, извън тези, които са въпрос на централно вземане на решения, например скъпите продукти в лавката."

Правосъдният министър ще присъства на откриването на новата сграда на административния съд във Велико Търново, а в 14.30 часа ще участва в конференция на тема "30 години от приемането на Конституцията - между намеренията на създателите и реалното действие".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във