Банкеръ Daily

Общество и политика

Културният министър ще търси отговорност за състоянието на антиките в Ларгото

Министърът на културата Мартин Иванов обяви, че ще потърси персонална отговорност за състоянието на античния комплекс "Сердика" при Ларгото в столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки в комплекса.

По думите на министър Иванов за решаване на проблема ще се търсят вътрешни резерви, ще се водят разговори с финансовото министерство, както и ще бъде подадено и искане към Комисията за бедствия и аварии.

"Очаквам от експертите, които днес съм назначил, до края на седмицата да ми препоръчат необходимите мерки как да действаме в сегашната ситуация. Но не само да изпомпим водата, което е лесно и няма нужда от експерти, а и да се предприемат мерки това да не се случи за пореден следващ път. На второ място, какво да се направи, така че тези зидове да могат да изчакат окончателното решение на обжалваната процедура", каза министърът на културата за БНР.

Той обясни, че ведомството няколко пъти е провеждало конкурси за реализация на проекта за античния комплекс "Сердика", но те са се проваляли. В момента процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията.

"Ние трябва да направим, съвместно със Столичната община, необходимите усилия зидовете и археологията, която е изключително ценна и уникална, да бъде запазена за идните поколения", категоричен е Мартин Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във