Банкеръ Daily

Общество и политика

Кулеба: Който не помага на нас, помага на Русия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди пред журналисти, че е поставил въпроса за военнотехническа помощ за Украйна на срещите си в България. Кулеба участва в закрита среща с парламентарната външна комисия в Народното събрание. През последните два дни той разговаря с премиера Кирил Петков, президента Румен Радев и  с българския си колета Теодора Генчевска.

"Удовлетворен съм от срещите с външния министър, с премиера и с президента", заяви украинският външен министър. Той отбеляза, че България е направила много за европейската интеграция на страната и много добре се отнася с бежанците от Украйна. "Когато става въпрос до военнотехническа помощ, трябва да имам предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и да оставя това решение на правителството на България", допълни той. Обаче подчерта, че тези, които не помагат днес на Украйна, помагат на Русия.

Българското правителство и парламент знае много добре какви са исканията на Украйна, каза Кулеба. И отбеляза, че същият списък с искания е даден на всички страни членки на НАТО. "Когато си във война, се нуждаеш от всичко - от куршуми до изтребители", изтъкна украинският външен министър.

Кулеба е разговарял с премиера Кирил Петков за военна помощ за Украйна, стана ясно от думите на външния ни министър Теодора Генчовска. Това, което е било обсъждано във външно министерство, не е включвало тази тема. Генчовска отчете, че има две проекторешения за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, внесени в Народното събрание от ГЕРБ-СДС и от "Демократична България", и на срещата на Кулеба с външната комисия е била изразена позицията на вносителите на тези предложения. Към настоящия момент в Министерския съвет не е поставян въпросът, допълни Генчовска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във