Банкеръ Daily

Общество и политика

Къде е водата на Перник?

На водната криза в Перник не само, че не й се вижда краят, но и се задълбочава. В общината е обявено бедствено положение. Това реши Кризисният щаб в града на извънредно свое заседание. Досега жителите имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден. Съгласно новия график, в различните райони на града и околните села вода ще има по различно време. В централната градска част, кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева", както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

От три седмици в област Перник е обявен воден режим, а сега той е затегнат, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем вода в язовир "Студена".

Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в общината от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г. 

През седмицата темата стигна и до Европейския парламент. С подкрепата на представители на ЕНП и други политически сили, но без нито един друг български представител,  евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев внесе в Брюксел необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в града. Председателският съвет на ЕП следва да се произнесе за включване на дебат за водната криза в Перник в дневния ред на следващата пленарна сесия на ЕП (13 януари – 16 януари 2020). 

Междувременно регионалният министър Петя Аврамова заяви, че правителството ще гласува "против" увеличението на цената на водата. По думите й КЕВР има законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не са задължителни.

Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което тя и министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да поемат отговорността за водната криза в Перник.

"Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако премиерът Бойко Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам", каза регионалният министър.

Димов също обеща да съдейства на прокуратурата по разследването срещу него и регионалния министър. Дори и да се стигне до оставки обаче, това автоматично няма да върне водата на перничани, нито ще сложи край на огромните загуби.

Във вторник стана ясно, че около 290 л/сек. изтичат към индустриалната зона в миньорския град. Това се равнява на 40% от цялото количество вода, подавана към територията на града, се казва в изготвения от "Софийска вода" анализ за състоянието на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в града. Причината за безконтролното изтичане е повреден спирателен кран. При неговата подмяна жителите на града останаха без вода цял ден, точно преди въвеждането на по-тежкия режим.

В същото време перничани се оплакват, че на фона на безводието и строгия режим на водоподаване и откритите нарушения, водата буквално тече по улиците. Това се дължи на ежедневни аварии. Проблемните точки са навсякъде, а в квартал "Рудничар" водата е текла по улиците в продължение на месец. По думите на жителите от квартала местното ВиК и общината не са обръщали внимание на множеството подадени сигнали и оплаквания за повредите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във